Den österrikiske målaren Alfons Walde är mest känd för sina vinterlandskap från det tidiga 1900-talet. Född i Oberndorf i Tyrolen flyttade Walden till Wien för att studera arkitektur och fortsätta sin utbildning som konstnär. Här umgicks han med konstnärer så som Egon Schiele och Gustav Klimt, och precis som dem, visades hans verk på den prestigefulla Secessionen i Wein. Under det sena 1920-talet hade Walde börjat måla sina kända vinterlandskap och utvecklade en karaktäristisk stil med tyroliska berg och rätlinjiga figurer.

Oljemålningen Bauernsonntag är ett perfekt exempel på Waldes stil där det alpina landskapet utgör en fantastisk kuliss till de två nästan identiska männen i förgrunden. Både den ultramarina himlen, liksom snön, figurerna och en kraftig impasto är typiska för Walden i dess enkelhet tillsammans med en begränsad färgpalett, som resulterar i en dynamisk och effektfull bild.

En annan landskapsmålare med en fäbless för glittrande vinterscener är den tyska konstnären Johannes Barholomaus Duntze. Alper, norska landskap och vinterscener från Holland utgör de främsta motiven av denne 1800-talsmålare. De färggranna och vänliga motiven som enligt romantikens skola målats med ett tunt lager färg är typiska för Duntze - som Winter Scene with Skaters on a Frozen Canal från 1870 visar tydligt. Ljuseffekterna får betraktaren att nästan känna den krispiga luften i vinterlandskapet.

Både Bauernsonntag och Winter Scene with Skaters on a Frozen Canal kommer auktioneras ut hos Shapiro Auction den 6 oktober. I deras Fine & Decorative Art Auction finns det mängder med europeiska, amerikanska, asiatiska liksom ryska verk till salu.

Hela katalogen hittar du på Barnebys