Kvinnliga konstnärer på Uppsala Auktionsverk

Uppsala Auktionsverk välkomnar våren med en specialauktion med Claes Mosers samling av kvinnliga konstnärer den 16 april. Samlingen, innehållande över 100 verk, har byggts upp i över fyra decennier och har under årens lopp medverkat i flertalet utställningar på museer och konsthallar.

Specialauktionen presenterar några av det kvinnliga avantgardets främsta representanter. Konstnärer och risktagare som ständigt sökte nya vägar för sitt konstnärliga uttryck - och som ofta fick utstå långt större kritik än sina manliga kollegor. Helene Schjerfbeck, Siri Derkert, Vera Nilsson och Tora Vega Holmström är bara några av de konstnärer som finns representerade i samlingen.

Självklart har vi några favoriter som är värda särskilt omnämnande. Bland annat litografin “Framför Brasan” av Helene Schjerfbeck från 1938. Verket är inte bara vackert utan har även en spännande bakgrund. Det var hovintendenten Gösta Stenman som introducerade Schjerfbeck till den grafiska tekniken och litografin. Hon använde sig av sex tidigare motiv som utgångspunkt till sex olika blad och “Vid Brasan” är en av dessa.

En andra favorit är “Konstnärinnan Maria Blanchard” av Tora Vega Holmström från 1921. Holmström mötte den spansk-franska konstnären i Paris och det var Blanchard som introducerade henne för de innersta kubistkretsarna.  “Karikatyrer” av Lena Svedberg är ett annat spännande inslag i den rika samlingen. Lena Svedberg skapade under sitt korta, intensiva och uttrycksfulla liv groteska illustrationer fyllda med satir, samhällskritik och nidbilder. Bilderna kännetecknas av myllrande människor skildrade med mycket svärta och hårda linjer.

Auktionen äger rum på auktionshusets huvudkontor i Uppsala. Men du kan kika på samlingen på Uppsala Auktionsverks stockholmsfilial på Nybrogatan 20 mellan 11-16 april.

Hitta hela Uppsala Auktionsverks katalog här!

Tema Silver på Metropol Auktioner

Silver kanske för vissa kan kännas gammalmodigt och inaktuellt. Men för oss på Barnebys är silver lite som denim - det kommer aldrig bli otrendigt. Barnebys rekommenderar en vacker bestickuppsättning från 1930-talet. Uppsättningen kommer från W A Bolin och består av 48 delar.

Utöver detta bjuder temaauktionen på en ljusstake från Åbo designad av Anna-Greta Eker år 1963 samt en ljuvlig liten gräddkanna från år 1818.

Hitta Metropols silverkatalog här!

Kvalitets och onlineauktioner

Formstads nästa kvalitetsauktion går av stapeln 29 april med många fina föremål till försäljning. När solen börjar titta fram vill man fylla sitt hem med ljus, växter och snittblommor. Dessa behöver ju någonstans att bo. Formstad har flera vackra vaser till försäljning till exempel en formgiven av Bertil Vallien för Kosta Boda.

Hitta hela Formstads katalog här! 

Vidare bjuder Göteborgs Auktionskammare in till realtidsauktion. Konst behöver absolut inte kosta skjortan. Satsa på litografier - fröjd för både öga och plånbok. Kanske en litografi numrerad och signerad av Olle Bonnier. Klubban faller söndag den 15 april kl 19:00 men du kan reka och buda redan idag.

Här hittar du hela Göteborgs Auktionskammares katalog!

Contemporary art & design på Bukowskis

Inspirationsbild med "Bel Air" till vänster. Bild: Bukowskis Inspirationsbild med "Bel Air" till vänster. Bild: Bukowskis

En annan favorit är “Sömnen II” av Marie-Louise Ekman från 1981. Louise Wrede, specialist samtida konst och grafik på Bukowskis, kommenterar. ”Marie Louise Ekmans underfundiga målningar har de flesta av oss blivit bekanta med, inte minst genom hennes separatutsställning på Moderna Museet i Stockholms förra året. Lindebarnet är ett återkommande motiv i Ekmans konst, här liggandes utlämnat på en hög av stenar mot en fond som för tankarna till Lucio Fontana. Lindebarnet är oskuldsfullt. Och är det vuxenvärldens konstlande som gör sig påmind i sömnen?”

Här hittar du hela Bukowskis katalog!

Contemporary på Stockholms Auktionsverk

Dessutom finns hela Sveriges ögonsten Lars Lerin representerad med två verk. Bland annat akvarellan “Fiskebruksinteriör Svolvaer (Pojke som skär torsktungor)". Då Lerin kan springa iväg prismässigt kan det vara värt att ge katalogen en extra titt, så du hittar något som passar just dig.

Här hittar du hela Stockholm Auktionsverks katalog!