Den världsberömda bilden av Peder Severin Krøyer föreställande Anna Ancher och hans hustru Marie Krøyer på Skagens strand Den världsberömda bilden av Peder Severin Krøyer föreställande Anna Ancher och hans hustru Marie Krøyer på Skagens strand

För tjugo år sedan hittades ett konvolut med närmare sextio okända målningar och teckningar av Marie Krøyer på en vind i Dalarna, i samband med en flytt. Även om konstkännaren och handlaren Claes Moser själv avskyr ordet "fynd", så är det nog vad den sensationella upptäckten handlar om. Nu visas flera av dem i hans monter på Grand Antiques på Millesgården i helgen.

Ett av "fynden" efter den danska konstnärinnan Ett av "fynden" efter den danska konstnärinnan
Dubbelportättet är känt sedan tidigare och föreställer det danska konstnärsparet. Marie är målad av Peder Severin medan  maken är målad av Marie. Dubbelportättet är känt sedan tidigare och föreställer det danska konstnärsparet. Marie är målad av Peder Severin medan maken är målad av Marie.
Magiskt månsken över Skagens vita stränder. Målad 1899 av konstnären Peder Severin Krøyer. Magiskt månsken över Skagens vita stränder. Målad 1899 av konstnären Peder Severin Krøyer.

Historien om den unga skönheten från Köpenhamn som studerade konst i Paris tillsammans de stora mästarna och gifte sig tidigt med den tjugo år äldre Skagenmålaren Peder Severin Krøyer fick ett abrupt slut. I och med giftermålet la hon dessvärre penslarna åt sidan, som så många andra kvinnliga konstnärer. Starkt självkritisk föll hennes lysande stjärna som konstnär och hon kom att istället bli en av hennes makes mest avmålade modeller.

Pojke med röda öron, daterad juli 1885, oljemålning av Marie Krøyer. Pojke med röda öron, daterad juli 1885, oljemålning av Marie Krøyer.

Hon ansågs ha gift sig till ära och berömmelse i skuggan av Skandinaviens mest lysande konstnär, men äktenskapet med den labile konstnären var inte lätt. Till slut flyttade hon till Tällberg i en livslång exil som Hugo Alfvéns musa och tillkommande. Med sig hade hon ett konvolut av kartong dekorerat i Arts & Craftsmönster som innehöll hennes konstnärliga gärning och det spektakulära "vindsfyndet".

Lokken strand,1887, oljemålning av Marie Krøyer. Lokken strand,1887, oljemålning av Marie Krøyer.

För knappt tjugo år sedan återfanns Marie Krøyers konvolut på en vind i en fastighet i Dalarna. Där hade den legat i mer än fyrtio år, innesluten och konserverad av en ofattbar törnrosasömn. Tonni Arnold, Maries danska biograf och konstvetare, förändrade plötsligt över en natt den danska konsthistorien. Nu är det Claes Mosers tur att skriva om den igen.

Rosa ros av Marie Krøyer, daterad 21.4. 1890, oljemålning, signerad med initialer. Rosa ros av Marie Krøyer, daterad 21.4. 1890, oljemålning, signerad med initialer.

Länge trodde man att hennes hela produktion bestod av tolv, sedan tidigare kända verk, varför den danska konsthistorien aldrig lyft fram henne med den respekt hon förtjänar.

Konstkännaren Claes Moser har nu införlivat delar av samlingen i JAG Ackesamlingen i Villa Akleja i Vaxholm, vilken blir världens mest omfattande samling av den danska konstnärinnan, medan vissa verk kommer att säljas på Sveriges främsta antikmässa Grand Antiques på Millesgården som öppnande för allmänheten kl 11 idag och pågår till och med kl 17 på söndag.