Den gamla fiskeorten och sedermera seglingsmetropolen Marstrand har mycket att bjuda på för både tillresta semesterfirare och den som söker antikupplevelser under sommarens långa dagar. På den bohuslänska ön finns massvis med historia och sköna vyer att ta in. Men Barnebys favorit är givetvis den årliga konst- och antikmässan.

gbg-7399-foto-g-assner (1) gbg-7399-foto-g-assner (1)

Mellan den tredje och femte augusti samlas konst- och antikhandlarna AntikWest, Bowallens Antik, Fahlnaes konsthandel, Galleri Claes Moser, Hoffmans Antikhandel och Ribbhagen på ön för att ställa ut konst, skulpturer, silver, smycken, klassiska antikviteter och kinesiskt porslin.

ribbhagen ribbhagen

Ribbhagen presenterar bland annat ett fantastiskt smyckeset i form av armand och hänge i 18k guld med turkoser, orientaliska pärlor, rosenslipade diamanter och ett underbart filigranarbete. Originalstämplarna är franska men Gustaf Möllenborg som importerat smyckena har satt sina egna stämplar år 1872.

unnamed (2) unnamed (2)

I vanlig ordning satsar Fahlnaes på västkustmåleri med namn som Carl Wilhelmsom, Ivan Ivarson, Inge Schiöler, Ragnar Sandberg, Karin Parrow med flera.

unnamed (3) unnamed (3)

Hos Hoffmans Antikhandel hittar vi bland annat en gustaviansk takkrona från omrking 1800. Ramverket, detaljer och kedjor är i brons med en centerring prydd med lejonmasker, prismor och sex ljushållare. I mitten finns även plats för ett ljus och under hänger tallkotte i brons. Proveniens Gonnebo Slott.

unnamed (5) unnamed (5)

En Bergére i Ephriam Ståhl-stil från sent 1700-tal. Ephriam Ståhl, född i Raumo, Finland kom till Stockholm som sextonåring och började som stolmakare under J Malmsten. Han kom att bli en av de främsta stolmakarna av sin tid och hans arbeten kan idag ses på bland annat Stockholm slott och Gripsholm slott.

unnamed (4) unnamed (4)

Vill du se mer av vad antik- och konsthandlarna har att erbjuda? Ta en tripp till Marstrand! Det är fri entré till mässan äger rum på Marstands havshotell fredag 3 augusti kl 11-19, lördag 4 augusti kl 11-19 samt söndag 5 augusti kl 11-17.