1. Delade meningar om ursprung

Det finns många olika teorier bakom alla hjärtans dags ursprung. En del säger att traditionen att fira den 14 februari har sina rötter i den engelska medeltiden och menar att Geoffrey Chaucer dikt Parlement of Foules från slutet av 1300-talet är första gången Valentindagen tas upp i ett romantiskt sammanhang. En versrad lyder:

For this was sent on Seynt Valentyne’s day

Andra menar att traditionen har förkristna rötter i det romerska firandet Lupercalia som ägde rum mellan den 13-15 februari. Under 400-talet förbjöds firandet av kyrkan och den 14 februari blev istället helgonet Sankt Valentins minnesdag.

2. Sankt Valentin och kärlekskort på 200-talet

Något som är säker är att dagen är uppkallad efter helgonet Sankt Valentin. Kring år 270 den 14 februari skulle Sankt Valentin lida en martyrdöd men innan avrättningen smugglade han ut ett kort till den kvinna han älskade - en kärleksförklaring som skulle bli en av världens mest populära.

2. 1 miljon kärlekskort

Valentinkort från andra hälften av 1800-talet. Såldes hos Christie's för 2 900 kronor. Valentinkort från andra hälften av 1800-talet. Såldes hos Christie's för 2 900 kronor.

Valentinfirandet utvecklades under tidigmodern tid. Först hos överklassen men senare spreds firandet till bönder och arbetarklassen. Under 1800-talet hade traditionen med kärlekskort blivit så stor i England att runt 1 miljon kort skickades när alla hjärtans dag inföll. Korten var ofta rikt ursirade och smyckade med mjuka material.

3. NK inför alla hjärtans dag i Sverige

1956 var året då alla hjärtans dags-firandet för första gången marknadsfördes i Sverige. Detta då Nordiska Kompaniet annonserade i Dagens Nyheter. Dock var det inte den 14 februari som utlystes som alla hjärtans dag utan den 24 februari, alltså skottdagen.

4. Alla hjärtans dag i kalendern

1985 var första gången alla hjärtans dag fanns med i en svensk kalender.

5. Finnarna värnar om vänner

I Finland kallar man den 14 februari för Vändagen och ägnas åt att komma ihåg sina vänner.

6. Diamanten som kärleksförklaring under depressionen

Som förlovningsringar, årsdagspresenter och försök till försoningsgåvor har diamantsmycken blivit världens mest sålda smycken i världen. Intressant nog slog dagens idé om diamanter som den ultimata kärleksgåvan rot samtidigt som USA återhämtade sig från den stora depressionen.

Vill du veta mer om historien bakom diamantens genomslag som kärleksförklaring? Klicka här!