En av årets absoluta höjdpunkter i konst och antiksammanhang är TEFAF-mässan i holländska Maastricht. För er som aldrig varit där förut kan jag varmt rekommendera ett besök, och för er som redan varit där kan jag berätta att det finns alla anledning att återvända i år. I och med att mässan firar 25-årsjubileum kommer både mässan och utställarna satsa lite extra, vilket innebär att utbudet troligtvis kommer att vara bättre än någonsin.

På mässan kommer det bland mycket annat finnas separata inlånade utställningar såsom The Director’s Choice: Master Drawings from the Fondation Custodia in Paris. Stiftelsen förvaltar Fritz Lugt och hans fru To Lugt-Klevers fantastiska samling av teckningar, miniatyrer, grafisk konst och tryck, men även måleri och skulptur. På mässan har man valt att fokusera på teckningar och skisser vilket utgjorde stommen i Lugts samling.

Bland mycket annat visas en studie av drapering utfört av den högaktuelle renässansmästaren Leonardo da Vinci. Bara genom att titta på den här bilden får man förståelse för hans genialitet inom måleriet.

Förutom ovan nämnda och inte minst utställarnas särskilt utvalda föremål av museal karaktär som är till salu, så kommer även stadens museer visa fina utställningar. Renoverade Museum ann het Vrijthof kommer att visa en specialutställning med tjugofem mästervek som sålts på mässan under de tjugofem år som den pågått, såsom målningar av Pieter Brueghel, Lucas Cranach med mera.

På Maastrichtmässan visas allt från teckningar till förhistoriska skulpturer, kinesiskt porslin, modern design, smycken och Venedigmotiv av Canaletto.

Som ni förstår kommer jag att hålla er uppdaterade, men har ni tid och råd, tveka inte, boka flyg och framför allt hotell för det blir snabbt fullbokat särskilt öppningshelgen. Mässan äger rum 16-25 mars.