Jag har sagt förr att jag tycker norsk design är undervärderad. Intresset har tidigare varit svalt. Vilket visats inte minst genom auktionskatalogernas avsaknad av norsk formgivning, även om jag är säker på att den kommer att uppmärksammas betydligt mer framöver. Såväl här som ute i den större världen.

En av de formgivare som ändå har en marknad utanför Norges gränser idag är Sigurd Resell som gick bort för ett par år sedan, nittio år gammal. Efter att ha gått Statens håndverks- og kunstindustriskole på 1940-talet tog han anställning på arkitektkontoret Rastad & Relling, vars arkitekter och formgivare ligger bakom flera av Norges mer kända möbelmodeller från 1950-60-talet. Efter 1968 gick han sin egen väg och fann snart ett givande samarbete med Vatne Lenestolfabrik, vilket resulterade i stolsmodellen ovan, Falcon Chair som blev en internationell framgång som sålts under många år och åter tagits i produktion men nu av Rybo möbelfabrik.

Utseendet och materialet på stolen varierar. Personligen är jag mest svag för den skinnklädda varianten med kromat stål och hög rygg. Utropet på exemplaren ovan är 15 000 kronor. Mycket sittkomfort för pengarna även om det fortfarande finns chans att hitta dessa på "loppis" om man har lite tur.

Taggar