Under de senaste åren har en ny trend uppenbarat sig i Hollywood: skådespelare som uttrycker sin kreativitet genom andra sätt än på filmduken och istället greppar penseln. Den senaste skådisen att sälla sig till trenden är Lucy Liu, kanske allra mest känd som den mordiska gängledaren O-Ren Ishii i Tarantinos Kill Bill: Volume 1 (2003) eller som Alex Munday i Charlie’s Angels (2000).

Faktum är att Lius konstnärliga intresse följt henne sedan barnsben och hennes verk har redan visats på utställningar runt om USA och Europa. Den här månaden öppnar utställningen Unhomed Belongings på the National Museum of Singapore, vilken beskrivs som en visuell dialog mellan Lucy Liu och den indiska konstnären Shubigi Rao.

Lucy Liu tillsammans med Shubigi Rao. Foto: National Museum of Singapore. Lucy Liu tillsammans med Shubigi Rao. Foto: National Museum of Singapore.

Liu spenderar mycket tid i sin New York-studio där hon tecknar, målar samt arbetar med kollage och grafiska tryck, men hennes främsta medium är tredimensionella skulpturer. Dessa skapar hon av olika material, ibland av bruksföremål och ofta av skräp eller andra bortkastade ägodelar hon kommer över runt staden.

Lucy Liu i sin studio. Lucy Liu i sin studio.

Ett av Lius dominerande teman handlar om skydd och omsorg, vilket speglas i hur hon hanterat sitt konstnärskap – en anledning till att få har hört talas om skådespelerskans konst är att hon ofta använt sig kinesiska namn Yu Ling som konstnär, medan hennes amerikanska dito reserverats för hennes skådespelarinsatser.

I egenskap av att vara en skådespelare med flera konstnärliga talanger är Lucy Liu inte ensam i Hollywood, utan är tvärtom i gott sällskap.

Adrien Brody tillsammans med sin serie Hooked. Adrien Brody tillsammans med sin serie Hooked.

År 2016 kom den amerikanske skådespelaren Adrien Brody “ut” som visuell konstnär efter att ha inspirerats av en konstnärskollega han bett producera konst till Brodys lägenhet.

I en intervju med italienska Vogue sa Brody:

Måleri, musik, fotografi och visuell konst är alla kreativa uttryck jag sysslat med under årtionden. Jag har både tecknat och målat under många år, men har saknat självförtroendet att dela med mig av den passionen. Det är först på senare år jag tagit det på allvar och idag är måleriet mitt främsta kreativa medium”.

Dennis Hopper, ‘Paul Newman’, 1964. Foto: The Hopper Art Trust. Dennis Hopper, ‘Paul Newman’, 1964. Foto: The Hopper Art Trust.

Även skådespelare som Anthony Hopkins och Dennis Hopper har dedikerat sitt liv åt konsten på fler plan än skådespeleriet, och faktum är att vid sidan av sin skådespelarkarriär var Hopper en erkänd fotograf. Under 1960-talet fick Hopper en Nikon av sin fru, men vilken han genast började dokumentera världen omkring sig och hans fotografier ställdes ut på internationella utställningar flera gånger. Hoppers motiv utgjordes ofta av skådespelarkollegor, hans vänner och familj såväl som avlägsna resmål och modellfotografi.

Anthony Hopkins, Opera Ball 1. Foto: © Margam Fine Art, LLC. Anthony Hopkins, Opera Ball 1. Foto: © Margam Fine Art, LLC.

Den Oscars- och Golden Globe-vinnande skådespelaren Anthony Hopkins är inte bara en av 1900-talets allra mest uppskattade skådespelare, utan är även han en erkänd konstnär som gång på gång visat prov på sin enorma kreativitet:

Ansiktet är inte viktigt. Det är ögonen som berättar om en människas själ. Det är primitivt. Det är ett barns konst. Det måste få vara barnsligt eftersom jag själv är ett barn. På senare tid har jag upptäckt att det jag värdesätter allra mest med mig själv är det jag tidigare förmodat varit mina sämsta egenskaper. Jag brukade ta mig själv på stort allvar, men det gör jag inte längre. Jag tillåter mig själv att hänge mig åt det bästa livet har att erbjuda.”

På Hopkins hemsida visas flera verk ur skådespelarens tillika konstnärens repertoar såväl som en överblick av pågående och kommande utställningar.

Lucy Liu, Velocity, skapades som en kommentar på 11 september-attacken 2001. Foto: AFP. Lucy Liu, Velocity, skapades som en kommentar på 11 september-attacken 2001. Foto: AFP.

Listan på skådespelare som dedikerat sitt liv åt konsten, vare sig professionellt eller på fritiden kan göras lång och skådisar som Johnny Depp, Brad Pitt, Jim Carrey och James Franco är alla exempel på dessa.

Finland Aerial Harvest av Viggo Mortenssen. Foto via electronicbookshere.com. Finland Aerial Harvest av Viggo Mortenssen. Foto via electronicbookshere.com.

Lucy Liu å sin sida, representerar den kvinnliga delen av Hollywood-revolutionen, som än så länge är betydligt mindre uttalad än den manliga. I väntan på fler skådespelerskor med siktet inställd på visuell konst vänder vi blicken mot Liu och Raos utställning Unhomed Belongings, vilken kan ses på the National Museum of Singapore till och med 24 februari 2019.