Ross Bleckner, Sea and Mirror (1996). Bild från Artnet.

När den amerikanske skådespelaren Alec Baldwin såg målningen Sea and Mirror av konstnären Ross Bleckner på en utställning för drygt tio år sedan blev han omedelbart förälskad. 2010 bad han galleristen Mary Boone att fråga ägaren till tavlan om han kunde tänka sig att sälja den.

2007 såldes målningen hos Sotheby's för cirka en miljon kronor till en anonym köpare. Enligt New York Times meddelade Mary Boone Baldwin att ägaren var villig att sälja tavlan till honom till priset av 1,6 miljoner kronor. Men när Alec Baldwin väl hade målningen i sin ägo blev han misstänksam. Den såg inte ut som han mindes den och dessutom luktade den ny målarfärg. En expert hos Sotheby's bekräftade Baldwins misstankar: det var inte samma målning.

Galleristen menar dock att det hela är ett missförstånd och att hon och Baldwin inte kommit överens om att det var originalet han ville ha, och att han därför fick en annan version av målningen.

Alec Balwdin hävdar å sin sida att hon inte hade informerat honom om att det var ett annat verk som såldes och menar att hon lurat honom att köpa "fel" målning.