Ett nytt kapitel av Aristophil-försäljningarna börjar i april. Mellan den 1 och 5 april samlas de fyra auktionshusen som utgör OVA (les Opérateurs de Ventes pour les Collections Aristophil), Aguttes, Artcurial, Drouot Estimations och Ader-Nordmann för att verkställa åtta försäljningar som täcker flera olika teman och århundraden i historien.

Med över 130 000 verk av olika härkomst anses Aristophil-samlingen vara en av de vackraste i världen. I vanlig ordning arrangeras försäljningarna av Aguttes, som utfört det gedigna logistiska arbete med att sortera, inventera och bevara alla de verk som ingår i samlingarna.

En antologi av brev och skrivelser av konstnärer kommer att erbjudas till försäljning vid auktionernas öppnande. Här finns mängder av dokument som avslöjar både privata och professionella hemligheter från några av de största visuella konstnärerna under de senaste två århundradena.

Vi kommer in på bara skinnet hos Claude Monet, Camille Pissarro, Henri de Toulouse-Lautrec och Rousseau med deras rörande och stundvis roande skrivelser till familjemedlemmar och följeslagare men får också följa den konstnärliga vänskapen i korrespondens mellan Paul Gauguin och Pissarro liksom Vasilij Kandinskij och Alexej von Jawlensky.

Litterära figurers inverkan på konstnärernas liv omskrivs i vänliga utbyten mellan Charles Baudelaire och Édouard Manet, Blaise Cendrars och Fernand Léger, Jean Cocteau och Henri Matisse liksom Jacques Prévert och Alexander Calder.

Handlarens roll finns också representerad, särskilt i korrespondensen mellan New York-galleristen Julien Levy och Hans Bellmer, Calder, Marcel Duchamp och Man Ray.

Denna första del fungerar utmärkt som förord till försäljningen som följer senare under dagen där en uppsättning målningar, teckningar och brev som illustrerats av de stora impressionisterna och modernisterna ska säljas.

Enligt Charlotte Reynier-Aguttes, försäljningschef, finns alla komponenter till en minnesvärd försäljning samlade i katalogen, antingen i form av den höga kvaliteten, verkens ursprung eller deras sällsynthet.

Grundpelare i den impressionistiska rörelsen, såsom Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Henry Martin, Serge Férat och Vincent Van Gogh är alla representerade bland de viktigaste verken. Men det ska också sägas att bara kvaliteten av det samlade urvalet är minst sagt anmärkningsvärt. I experternas uttalanden har de inte heller undgått att hedra storheter som Pablo Picasso, Amadeo Modigliani, Léger, Maurice Denis men även Raoul Dufy och Henri Lebasque.

Den andra april klockan två är Artcurial stolta att presentera skrifter och verk av konstnärer från 1700-1900-talen som illustrerar den komplementerande relationen mellan skrift och bild.

Även om katalogen belyser förhållandet mellan de två uttrycksformerna ligger ändå fokus på konstnärerna. Något som illustreras av Eugène Delacroix fantastiska engelska minnesböcker där studier av London, Themsen eller Greenwich vittnar om konstnärens kärlek för den engelska kulturen som började strax efter fallet av de franska imperiet.

Under onsdagen kommer Arthur Rimbaud, Paul Éluard och Francis Ponge att vara hedersgästerna på försäljningen av poesi och litteratur från 1800- och 1900-talen, anordnad av Auguttes.

Bonne pensée du matin, är en beundransvärd dikt av Rimbaud skriven sommaren 1872. Denna betydelsefulla kopia är inte bara en av de få dikter som publicerades i Une Saison en Enfer men tillhörde även Paul Verlaine i vilkens ära den var skriven.

Den fjärde april är ägnad historia, med en första försäljning som anordnas av Ader-Nordmann som därefter följs upp av Aguttes försäljning tillägnad historiska personligheter.

Hos Ader-Nordmann vid tvåslaget står Napoleon i rampljuset med ett urval dokument som omskriver hans storhet. Kejsaren får även sällskap av flera revolutionsfigurer såsom Jean-Paul Marat och manuskriptet Les Aventures du jeune comte Potowski, liksom dennes mördare Charlotte Corday av vilken vi bara känner till fåtalet skrifter.

Halv fem fortsätter Aguttes med kungliga figurer och brev signerade Henry IV, Marie Antoinette, Alexander II, Charles VII och François I.

Inför den sista försäljningsdagen har Aguttes orkestrerat en försäljning av filatelistiska höjdpunkter som belyser posthistoria under det fransk-preussiska kriget (1870-1871).

Vid den tiden transporterades posten utanför Paris genom Compagnie des Aérostiers och deras “Ballons montés” (post med luftballong) och dokumenten vittnar om flera aspekter av den fransk-preussiska konfliktens historia.

Den sista delen kommer ägnas åt Napoleontiden. Stora verk från riket erinrar det konsulära och kejserliga livet med hjälp av kopior av dedikationer, musikaliska notskrifter men framför allt av den ursprungliga, och enda, officiella upplagan av den franska civillagen. Det är en exceptionell händelse som står för dörren när två volymer som tryckts i den kejserliga tryckpressen i Paris 1806 klubbas under Drouot Estimations avslutande försäljning den femte april klockan fyra.

Katalogerna för försäljningar hittar ni här.