Det franska auktionshuset Artcurial grundades år 2002 och har sedan dess seglat upp på den franska auktionshimlen som ett av landets dominerande auktionshus. Med försäljningar i både Paris och Monaco fokuserar Artcurial främst på Fine Art, klassiska bilar, prestigeur, design och antikviteter. Med jämna mellanrum organiserar Artcurial specialauktioner på ett visst tema och den 16 april är det dags igen, då några av Skandinaviens mest uppskattade ikoner ska passera under klubban. Vad sägs exempelvis om Poul Henningsens flygel PH Grand Piano från år 1931?

Trots att Henningsen många innovativa lampmodeller har förtjänat honom den inofficiella titeln som “Danmarks främsta ljusmästare” uppmärksammades han under 1930-talet för ett helt annan möbel, nämligen den flygel i metall, läder och plexiglas han formgav år 1931. Den danska formgivaren hade ritat flygeln på uppdrag av en kräsen kund som önskade kombinera funktion med förstklassig modern design. Under det sena 1930-talet, då arkitekten tillika formgivaren Alvar Aalto inredde Villa Mairea, ett hus i finska Noormarkku han ritade till konstsamlaren Maire Gullichsen inredde Aalto villan med ett exemplar av Henningsens flygel. Det exemplar som Artcurial nu auktionerar ut är mycket likt det i Villa Mairea, men har till skillnad från Aaltos exemplar cognacsfärgat läder och består av kromat stål.

Utöver flygeln PH Grand Piano kommer flera av Henningsens populära armaturer, som modell H3/2 och PH Tennis lamp att auktioneras ut.

En annan dansk som representeras på försäljningen är Poul Kjaerholm, som från år 1976 var professor vid Kunstakademiet i Köpenhamn. Kjaerholm inspirerades av det japanska hantverkets smärta elegans och ritade enkla, ibland nästan asketiska möbler som passade väl in i det danska inredningsidealet. Genom hela sitt arbetsliv strävade Kjaerholm efter att kombinera den danska möbelkonsten med industridesign och är idag en av landets mest respekterade formgivare. Bland hans mest uppskattade formgivningar återfinns dagbädden PK80A från år 1959, med borstade stålben och en kvadratisk, läderklädd madrass. Eftersom att modellen dyker sällan upp andrahandsmarknaden är dagbädden mycket eftersökt och ett verkligt samlarobjekt.

Andra danska formgivningar som kommer auktioneras ut på Artcurials auktion Scandinavian Design är Finn Juhl och dennes Hövdingestolen från år 1949 och IB Kofod-Larsens berömda fåtölj U-56. Modell U-56 har ofta kallats the Elizabeth Chair efter Englands Elizabeth II, som sägs ha köpt två av stolarna under en resa till Danmark under det sena 1950-talet.

Men låt oss inte glömma Finlands stolthet, Alvar Aalto. Aalto föddes år 1898 och är en av de formgivare som satt djupast spår i hemlandets folksjäl. Med sin nyfikenhet, känsla för färg, form, funktion och detaljer har Aalto skrivit in sig i arkitekturhistorien som en av modernismens allra främsta.

Här kan du läsa mer om Alvar Aalto.

Den 16 april kommer Artcurial att auktionera ut ett par av Aaltos björkfåtöljer modell 12, som Aalto fick i uppdrag att rita av kollegan Jussi Paatela under 1930-talet. Paatela, som ritat sjukhuset Naistenklinikka i Helsingfors möblerade byggnaden med flera av Aaltos formgivningar – bland annat då modell 12.

Artcurials Scandinavian Design går av stapeln den 16 april i Paris och katalogen hittar du som vanligt på Barnebys.