Skandinavisk design gör succé hos Catawiki

Skandinavisk design är älskad och eftertraktad världen över. Den holländska auktionssiten Catawiki som tillåter vem som helst att sälja sina dyrgripar på auktion höll den 16 februari en auktion helt dedikerad skandinavisk design. Ta reda på vad du har hemma som skulle få scandi-lovers att buda högt!

skandi
skandi

Auktionen dedikerad till skandinavisk design bestod av möbler, belysning och dekorativa föremål designade av några av nordens höjdare. När det kommer till omvärldens kärlek till skandinavisk design handlar det om allt från sällsynta dyrgripar till klassiska bruksföremål vi hittat i de skandinaviska hemmen under 1900-talets mitt fram till våra dagar.

PH-lampan, en stående klassiker designad av Poul Henningsen fortsätter vara en av de mest eftertraktade föremålen när det kommer till skandinavisk design på andrahandsmarknaden. Och inte konstigt är det när lamporna som inspirerats av staplade skålar och fat, ger ett jämt, varmt och praktiskt sken över köksborden. PH-lamporna lanserades först som taklampor men utvecklades snabbt till modeller för bord, golv, väggar och flera större takkronor. I olika storlekar, material, färger och med olika ljuskällor blev resultatet över tusen olika varianter över åren. Flera PH-lampor gjorde succé på auktionen hos Catawiki.

skandi
skandi

Bordet Super-Circular från 1975 designat av Piet Hein och Bruno Mathsson gick för 521 euro. Modernare skapelser fanns också med på auktionen, bland annat Fredrik Mattsons fåtöljer "Fatback" från 2005. Köksbord modell 91 och stolar modell 66 formgivna av Alvar Aalto som blivit högt eftertraktade de senate åren fanns också med på auktionen och klubbades för 600 euro. Det fanns flera PH-lampor på auktionen, bland annat denna röda PH 5 av Louis Poulsen. Även en tekanna av Rolf Sinnemark för Rörstrand representerade Sverige på auktionen.

b9345b11-1b8a-43ee-ad8b-1d7ad6de3f0d
b9345b11-1b8a-43ee-ad8b-1d7ad6de3f0d

Dyrast på auktionen blev dock en annan lampa. Ett original av bordslampan Panthella designad av Verner Panton från 1971 gick för 767 euro.

Är du intresserad av att sälja några av dina skandinaviska designföremål på auktion? Klicka här för att registrera dig!

Här kan du se alla aktuella auktioner hos Catawiki!