Greta Magnusson-Grossman föddes 1906 i Helsingborg och inledde sin karriär som lärling på Kärnans möbeltillverkningsfirma i Helsingborg innan hon flyttade till Stockholm för att studera vid Högre Konstindustriella skolan på Tekniska skolan. År 1940 flyttade hon med sin man, jazzmusikern Billy Grossman till Los Angeles där hon under de följande 30 åren kom att bli en förgrundsgestalt inom den experimentella arkitekturvärlden.

 

Hans J. Wegner var en dansk möbelformgivare och arkitekt. Wegner utbildade sig till snickare och studerade 1936-38 vid Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn. Hans mer välkända modeller är stolkonstruktionerna "Stol 25" och "Y-stolen" som tydligt exemplifierar Wegners kännetecknande stil av ett förenande mellan skönhet och funktion. Wegner designade över 500 stolstyper och samarbetade bland annat med Arne Jacobsen och Børge Mogensen. Utöver möbler formgav Wegner även lampor, silverföremål och tapeter.

Wegners amerikanska genombrott kom när Nixon och Kennedy förde sina valdueller i varsin Wegnerstol som kom att kallas "the Chair". Wegners möbler tillverkas idag på licens av Carl Hansen & son.

 

Den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen var en tongivande företrädare för funktionalismen under mitten av 1900-talet. Han blev världsberömd för stolarna Myran, Sjuan, Svanen och Ägget som numera betraktas som möbelklassiker och som har en närmast ikonisk status i möbelvärlden. Jacobsen är bäst ihågkommen som möbelformgivare men betraktade sig själv i första hand som arkitekt. Han utförde flera prestigefyllda uppdrag både i Danmark och internationellt samt var professor vid Konstakademin i Köpenhamn.

Jacobsen hämtade som formgivare mycket inspiration från möbler designade av Charles och Ray Eames i USA på 1930-talet, vilket märks i både materialval och formspråk. Under 60-talet kom han att intressera sig allt mer för geometriska figurer såsom cirklar, cylindrar, trianglar och kuber vilket speglas i till exempel lampserien AJ och bordsservisen Cylinda-Line. Det bör understrykas att Jacobsen i första hand såg sig själv som arkitekt men för honom, liksom för många andra arkitekter, var formgivning en central del i rollen som arkitekt.

 

Eero Saarinen föddes 1910 i Finland men flyttade som 13-åring till Michigan i USA. Han studerade möbeldesign vid Cranbrook Academy of Art i Michigan där han blev vän med Charles Eames och Ray Eames innan han fortsatte sina studier i arkitektur i Paris och på Yale i Connecticut.

Tillsammans med Charles Eames deltog han i tävlingen "Organic Design in Home Furnishings" 1940 där de tilldelades förstapriset, vilket ledde till hans genombrott som möbeldesigner. Det var just organiska möbler i plast och plywood som kom att bli kännetecknande för Saarinen och bland hans mest kända modeller hittar vi "Tulip".

 

Tryck på bilden för att kopplas till aktuell auktion.

Här hittar ni det amerikanska auktionshuset Wrights katalog!

Här hittar ni det amerikanska auktionshuset LA Moderns katalog!