Under mer än 20 år har det franska huset Aguttes arrangerat högkvalitativa auktioner runt om i Frankrike. Med sin bas i Neuilly-sur-Seine strax utanför Paris, håller auktionshuset ungefär etthundra auktioner per år med allt från silverarbeten, fotografi och design till haute couture, möbler och antikviteter. Bland dessa är utan tvekan de auktioner som fokuserar på design några av Aguttes allra bästa.

Självklart är många formgivare på auktionen franska – och det med goda anledningar. Förutom att gynna den egna ekonomin och de nationella konsterna har fransk design haft något av en särställning på den internationella konst- och auktionsscenen. Pjäser av franska giganter som Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand, Jules Leleu och Le Corbuiser representeras med flera verk vardera senare i september.

Men auktionshuset bjuder dessutom på ett starkt urval av skandinavisk design när formgivare som Edmund Jørgensen, Fritz Hansen och Alvar Aalto tar plats i auktionssalen. Låt oss ta en närmare titt på de nordiska elementen i Aguttes kommande design-auktion.

Först ut är ett par fantastiska stoppade fåtöljer i björk, formgivna av den danska möbelsnickaren tillika möbeltillverkaren Fritz Hansen. Hansen föddes år 1847 och började under 1870-talet att producera kombinerade möbler i trä och järn. När Hansens sonsöner så småningom tog över produktionen moderniserades tillverkningen och Fritz Hansen A/S började samarbeta med formgivare som Kaare Klint och Arne Jacobsen.

Fåtöljerna uppe till försäljning hos Aguttes är tillverkade under 1940-talet och är av modellen 1669.

 

Bland de nordiska formgivarna återfinns även den finska formgivaren Eero Aarino och dennes lekfulla design Pony. Fåtöljen Pony formgavs år 1973 och är ett utmärkt exempel på Aarinos lekfulla formspråk som tjusat finska såväl som internationella köpare sedan 1960-talet.

För svensk formgivning står gotlandssonen Hans-Agne Jacobsson. Jacobsson föddes år 1919 i Havdhem och inledde sitt arbetsliv som möbelsnickare. Efter avslutade arkitekturstudier började han så småningom arbeta som industridesigner för General Motors – men allra mest känd var Jacobsson för sina belysningsarmaturer, av vilka flera blivit moderna samlingsobjekt. Den 24 september kommer två fantastiska taklampor i mässing och lackerad metall från år 1970 signerade Jacobsson att gå under den franska klubban.

Aguttes auktion Design hålls den 24 September – som vanligt hittar du Aguttes spännande utbud direkt på Barnebys.