I Italien har det blivit medialt rabalder sedan en städerska slängde ut ett konstverk i soporna värderat till 100 000 kronor. De som råkade ut för händelsen kräver nu 100 000 kronor av hennes arbetsgivare.

Städerskans chef anser dock att hon gjorde sitt jobb, eftersom konstverket bestod av kakbitar som spridits ut på golvet. Enligt städföretaget använder man en försäkring som täcker kostnaderna. Konstverken förvarades i en lokal inför en stor utställning i Bari som öppnades på onsdagen.

Det är dock inte första gången det händer.  För några år sedan slängdes en säck med skräp från Tate Britain av städarna. Påsen som var fylld med gamla papper och kartong var en del av ett konstverk av Gustav Metzger, som ville visa konstens ändliga existens. Väskan var en kopia av ett verk han producerade 1960, vilken var en del av Metzgers första offentlig demonstration av autodestruktivkonst. Påsen var en del i en installation. Den 78 - årige konstnären ersatt dock påsen med en ny.  På den löste galleriet det så att det inte skulle hända igen, genom att täcka över konstverket nattetid när städpersonalen var på plats.

Några år innan dess var det ett verk av Damien Hirst och London Eyestorm Galleri som drabbades. Damien Hirst installation misstogs också för skräp. Även i det fallet är det inte så konstigt att städaren bara "gjorde sitt jobb". Konstverket bestod nämligen av ölflaskor , kaffekoppar och överfulla askkoppar sades representera kaoset i en konstnärsateljé.

Städaren som förstås ångrade att han varit så flitig var mest förvånad över all uppståndelse; “As soon as I clapped eyes on it I sighed because there was so much mess. I didn’t think for a second that it was a work of art - it didn’t look much like art to me. So I cleared it all into bin-bags and dumped it", berättade han i ett uttalande till pressen.

Galleriet lyckades som tur var att bygga upp konstverket igen tack vare bra dokumentation av originalverket.  Kanske hade man inte försäkrat cigarettfimparna tillräckligt...

På 1980-talet var det en flitig städare som gned och gned på det smutsiga badkar som Joseph Beuys ställde ut i ett tyskt galleri, tills det var skinande rent.

Taggar