Redan när jag läste Göran Kropps bok Göran Kropp 8 000 +, på den tiden då jag hade hästsvans och bockskägg och tillbringade vinterhalvåren i alperna, förstod jag att det fortfarande lades värdefulla offergåvor på Himalayas högsta topp. Då var det högst medvetna handlingar av extremt förmögna turister som på ett lite osmakligt vis ville ge tillbaka något för sin upplevelse på berget. Förra veckan hittade en 20-årig fransk bergsklättrare en låda med enorma smaragder, rubiner och safirer på Europas högsta berg, men de verkar ha hamnat där av lite annan anledning.
Det var när bergsklättraren isklättrade uppför en glaciär på Mont Blanc, Europas högsta berg, som han hittade en stor metallåda på isen. När han öppnade lådan fann han ett antal stora juveler som han förstod var värdefulla, varför han ärligt lämnade över dem till polisen.
Mont-blanc_bergsklättrare-hittar-skatt_juveler"Skatten" är dock ingen offergåva utan har troligtvis hamnat just där efter en tragisk flygolycka då ett flygplan från flygbolaget Air India som var på väg mellan Bombay och New York råkade ut för ett redigt oväder, den 24 januari 1966. Alla 117 passagerare omkom tragiskt. Ombord på planet fanns ett antal förmögna indiska medborgare varav en var Homi Jehangir Bhabha, som kallas "fadern till det indiska automprogrammet"
Legenden säger att planet hade dyrbar last i form av ädelstenar och att många bergklättrare skyndade till, men allt lycksökarna hittade på den tiden var en djupfryst apa i en bur.
Mont-Blanc_juvelerEn annan teori är att stenarna kommer från ett plan vid namn Malabar Princess som störtade 1950. På grund av namnet spreds rykten att planet hade flugit en Maharadja och att det var lastat med dyrbarheter. I själva verket innehöll flygplanet 48 personer, varav 40 var indiska flottister på väg till sitt fartyg.
Nu försöker fransk polis hittade de rättmätiga ägarna till juvelerna. Om man inte gör det delar den franska staten och den 20-åriga bergsklättraren på stenarna som har ett värde av cirka 2,5 miljoner kronor.
Som Robert Broberg sjunger; Det som göms i snö kommer fram i tö...bling, bling. Eller var det pling, pling?

Här hittar du alla smycken på Barnebys!

Kommentera