Den kallas ”The Magnificent Oval”, världens största vita diamant. I måndags gick den under klubban för otroliga 200 miljoner kronor, då Sotheby's höll auktion i Hong Kong. Nytt prisrekord för en diamant och då var det inte länge sedan det förra rekordet sattes . Närmare bestämt för ett halvår sedan.

Diamond_Sotheby´s_Barnebys_auction_saleSotheby's håller diamantauktioner i Hong Kong två gånger per år. I Kina är efterfrågan på diamanter stor och det förklaras av att landet på kort tid har fått många nyrika som vill visa sin status genom att köpa och omge sig med lyxartiklar, konstverk och dyrbara smycken. Det sägs att landet idag har 315 dollarmiljardärer. Att jämföra med för tio år sedan då det inte fanns en enda. Men att investera i diamanter är riskfyllt. Till skillnad mot guld och andra ädla metaller, som du när som helst kan sälja, får du istället vara beredd på en mer komplicerad säljprocess om du vill bli av med din diamant, åtminstone om den är av den här kalibern. Diamanter som ”The Magnificent Oval” är mer att betrakta som ett konstverk och det gäller därför att hitta rätt köpare, vilket kan ta många år om man ska lyckas med att få igen pengarna, eller mer därtill.

Hur ser då handeln med diamanter ut? Produktionen av rådiamanter uppgår årligen till 83 miljarder kronor och dessa förädlas till största del till smycken. Omsättningen för dessa diamanter rör sig om cirka 400 miljarder kronor varje år.

Det finns idag ingen tydlig standardisering över hur diamanter bör värderas men priset brukar utgå från diamantens 4 C; Carat, Clarity, Colour och Cut. Ska man investera i diamanter måste man köpa aktier i antingen gruvbolagen eller i den äkta varan, eftersom det idag inte finns några börshandlade fonder, som det gör för andra råvaror.

Hälften av alla rådiamanter kommer från Central- och Sydafrika och den andra hälften från länder som Kanada, Indien, Ryssland, Brasilien och Australien. Dessa rådiamanter passerar sedan Antwerpen och/eller The Diamond District i New York, som är störst på slipning. Slipningen är en oerhört viktig och riskfylld process där resultatet måste vara perfekt för att maximera diamantens värde. Cirka 80 procent av de färdigslipade diamanterna säljs i USA och det är nästan uteslutande i The Diamond District som handeln pågår. Med det inte sagt att köparna är amerikaner.

The Magnificent Oval.

Här kan ni läsa mer om diamanter samt ta del av ett bildspel med de nio dyraste diamanterna, efter The Magnificent Oval.

Kommentera