Det holländska fenomenet, smyckekonstnären Ted Noten är aktuell på den prestigefulla mässan Design Miami i veckan som kommer. Atelier Ted Noten presenterar till synes skojfriska alster som under den perfekta ytan har ett innehåll fullt av mening. Krass överlevnadsinstinkt genomsyrar den konstnärliga verksamheten och den uppenbara tjusningen för pistoler har sitt ursprung i ett försök att avväpna sin omgivning genom att göra konst av grannarnas skjutvapen.

 Ted Noten iförd självporträttsringen "Mephisto". Foto: Hans-de-Bruijn

Ted Noten_Mephisto_rostfritt stål_

Du är representerad av det prestigefulla New York-galleriet Ornamentum och ställer snart ut på Design Miami vad har det för betydelse för dig?

Mycket stor! Det är otroligt viktigt att smyckegallerier ställer ut på andra mässor än konsthantverksmässor. Publiken är en helt annan. Jag känner mig verkligen tacksam mot Ornamentum som vågat tro på mig.

"Bird bag" visas på Design Miami 4-8 december

"I shot my self a croc and out of guilt I made her a Bag" på Design Miami 4-8 december

Vad är det för skillnad på den amerikanska och europeiska publiken?

Mina landsmän är kalvinister vilket betyder att de föredrar det funktionella och det praktiska. All snobbism går bort. Anspråkslösheten finns djupt rotad i både traditionen och religionen och det man allra minst vill är att fjädra sig. Det triggar min kreativitet. Exempelvis, jag sålde en ring till en kvinna som två veckor senare hörde av sig för att klaga över att det inte gick att diska med ringen på. Jag föreslog henne att ta den av sig. Aldrig i livet, svarade hon. Okej, jag har en lösning, sa jag och lät leverera en diskmaskin till henne samma dag. Amerikaner däremot, är mycket enklare att ha att göra med. Ser de något de gillar så köper de, utan att det är något mer med det.

Ted Noten_Purse of Wonders_7 necessities_ "Purse of Wonders" ur serien "7 Necessities for a Woman (to feel like a woman through the eyes of a man)".

"Trophy helmet" ur serien "7 Necessities for a Woman (to feel like a woman through the eyes of a man)".

"Purse of Wonders" ur serien "7 necessities".

Hur började du din smyckekarriär?

Inledningsvis gjorde jag enkla smycken av silvertråd och pärlor som jag sålde på olika popfestivaler. Lusten att skapa drev mig vidare, jag började på konstskola och lärde mig hantverket. Mycket handlade om yta men under en föreläsning fick jag se en brosch av den store smyckekonstnären Otto Künzli som bestod i en bit tapet. Då var det som om mina ögon öppnades för första gången. Künzlis smyckekonst fick mig att förstå att smycken både kan kommentera, provocera och berätta en historia. Den upplevelsen var min nyckel in till den konceptuella smyckevärlden.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

På Atelier Ted Noten finns inga vanliga dagar. Men en dag i veckan träffas vi hela gänget för att gå igenom agendan, dela upp projekten och förbehållslöst brainstorma kring framtiden.

"Chanel 001, Gun bag", 2011. 3-d printad make-up bag som även innehåller nödvändigheter som USB-minne och viagrapiller. 

Var kan man köpa dina smycken?

Genom min hemsida, på vissa smycke- och konstgallerier och i min studio… Jag håller med, jag måste utveckla mitt försäljningssystem… (I Stockholm företräds Ted Noten av smyckegalleriet Platina, Odengatan 68.)

Ted Notens halssmycke, "Fashionista", finns på galleri Platina.

Vad inspireras du av?

Vardagliga saker - gatuliv, vardagsliv, men också av vår historia.

Finns det någon smyckekonstnär eller svensk designer vars arbeten du uppskattar?

Jag gillar Sara Borgegård och den experimentella gruppen A5, och så det Front och den dansk-norska designerduon Elmgreen & Dragset gör.

Är det något i ditt yrkesliv som du är särskilt stolt över?

Jag är stolt att jag (vi) är ett team på fem personer som kan leva av smyckekonst. Det är inte enkelt, men det går. Mycket på grund av att vi är gränsöverskridare, något som jag känner tacksamhet inför.

Atelier Ted Noten_Amstedam_ Delar av Atelier Ted Notens hängivna stab.

Vad har du för kommande projekt?

Det är hemligt. Förlåt mig, men jag vet av erfarenhet att det är bättre att vänta med att öppna munnen tills det finns något färdigt att visa. Än så länge är det för tidigt att säga något.

Om du inte hade blivit smyckekonstnär/designer vad skulle du ha blivit då?

Förhoppningsvis affärsman - utan att vara det minsta girig - full av patos och moralkänsla.

Vad äter du till frukost?

Dricker starkt kaffe, och tar sedan en cigarett eller två.

"Superbitch Bag Lady K", guldpläterad Walther PKK med gravyr av blommor gjuten i akryl, 2008.

"Grandma´s Bag Revisited", 2009. Kameleont i akryl med Louis Vuitton-top. 

Hur tycker du om att tillbringa en ledig söndag?

Med en bok på min schäslong för att sedan promenera utan mål.

Har du något motto?

Aquila non Captat Muscas – Örnen fångar inte flugor.

"Miss Piggy"

Miss Piggy_Wanna swap_Ted Noten_ På utställningen "Wanna Swap your ring" under Tokyo Design Week 2010 fick besökaren byta en egen ring mot en av Ted Notens 500 "Miss Piggy-ringar"

 

 

Kommentera