Auktionshösten har bjudit på flera spektakulära auktionsrekord, och fler är att vänta. Att smycken är i ropet råder det ingen tvekan om. Häromdagen klubbades världens dyraste diamant för dryga en halv miljard. En av Sveriges i särklass främsta auktionshus för smyckesauktioner är W.A. Bolin i Stockholm.

Diamant_Bolin-Auktioner_Christian-Bolin_ring_nätauktion Exklusiv diamantring i platina med en sällsynt stor briljant 8.87 ct och 2 bagettslipade diamanter ca 0.50 ct. Utrop är 850 000 kronor

Christian Bolin, du är sjätte generationen juvelhandlare, hur har verksamheten förändrats från firmans grundande?
Med ryska hovet som stor kund var verksamheten naturligtvis betydande fram till 1917 eftersom det ryska hovet inte bara själv försåg sig med praktfulla smycken och silverföremål, utan även i många sammanhang gav bort och belönade sin omgivning med smycken och konstföremål av ädelmetall och ädelstenar. Den Skandinaviska smaken, vanorna och säkert också plånboken var väsentligt blygsammare, varför övergången 1916-1918 inte kan ha varit lätt. Den följdes av Wall Streetkraschen 1928 med depressionen på 30-talet och det följande världskriget 1939-45, men firman klarade av även detta och fortsatte i såväl fjärde som femte generation.
Fram till 1960-talet var corpussilver en stor produkt. Vi tillverkade även upp till 9 matsilvermodeller. 1966 startade min far våra smyckeauktioner som tog verklig fart på 1980-talet.
Idag säljer vi i stort sett bara smycken, även om vi har kvar några av våra populäraste silverföremål.

När grundades firman?
Firman grundades 1791 i S:t Petersburg och den första butiken i Stockholm öppnades 1916 som en följd av första världskriget, då Wilhelm Bolin även blev svensk hovjuvelerare. Familjen var ju svensk och kunde dra nytta av detta i denna situation.  Wilhelm var redan rysk hovjuvelerare, liksom familjen hade varit för fem ryska tsarer de senaste 125 åren.

Ring_Bolin-Auktioner_Christian-Bolin_diamanter-på-auktion "The pink star" som såldes för mer än 500 miljoner kronor häromdagen. Även Bolins har en imponerande rosa diamant i en av sina exklusiva ringar. Ringen består av18 kt vitguld och guld i karmosémodell med en fantasislipad diamant 1.13 ct Natural Fancy Intense Pink, enligt certifikat, och 12 briljanter ca 0.60 ct. Utrop 595 000 kronor

Det går ju trender i allt, även smycken. Vad är det som efterfrågas mest just nu?
Vigsel- och förlovningsringar har ökat mycket under de senaste 10-15 åren. Idag har man inte så många rena festsmycken, utan man vill gärna använda sina smycken så ofta som möjligt. Det gör att kombinationssmycken blivit populära igen, så att man kan ändra användandet efter tillfället. Exempelvis är örhängen av två diamanter populära att komplettera med något att hänga på; en pärla eller en färgsten, så får man ett längre rörligt örhänge. Vitguld och platina har varit mycket dominerande som metallfärg, men nu kommer gult guld tillbaka.

Härom dagen klubbades världens dyraste diamant på auktion i Geneve för mer än en halv miljard kronor. Går det att sälja riktigt dyra smycken i Sverige?
Det finns kunder som kan köpa relativt dyra smycken, även om det inte kommer upp på halvmiljardsnivån. De är naturligtvis få och de köper gärna i så fall gärna smycken med unika ädelstenar, gärna tillverkade vid vår ateljé och gärna någon av de specialslipningar på diamanter vi har ensamrätt på att sälja: Starburst, en speciell cushion-cut och Royal Asscherslipning.

Brosch,-av-ovanligt-hög-kvalité-i-14-kt-guld-och-platina-föreställande-en-ekoxe-med-gammalslipade-diamanter,-röda-spineller,-rosenstenar-och-smaragdögon Christian Bolins egen favorit - en rysk brosch i exklusiv tappning. Utrop 70 000 kronor

Vad är ditt personliga favoritsmycke på auktionen?
Jag tycker väldigt mycket om broschen nr 90 i form av en ekoxe tillverkad av Morosov i Ryssland 1914-17, med ett utrop av 70.000 kr. Den är verkligen utsökt i sin kvalitet och symboliserar på sitt sätt smyckekonsten i Ryssland vid denna tiden som förstås ligger mig varmt om hjärtat. Det är som vanligt svårt att välja ut bara ett föremål; jag kan inte låta bli att nämna Starburstringen nr 174, utrop 650.000 kr och safirringen nr 232 med utrop 120.000 kr. De två senare är tillverkade här på W A Bolin 2005 respektive 1986.

Örhängen_diamanter_Bolin-auktioner_Christian-Bolin Örhängena med 18 kt vitguld och briljanter ropas ut för 26 000 kronor.

Ni har något som kallas tyst auktion. Hur innebär det?
Tyst auktion, en direktöversättning av engelskans silent auction, innebär att endast skriftliga bud kan läggas, dvs ingen öppen slagauktion hålls för dessa föremål (nr 1001-1315 och 1501-1534. Den fungerar i princip som en web-auktion. Man kan fram till kl 17.00 på söndag lägga bud över nätet. Det går även att lämna in eller skicka handskrivna budblanketter i auktions/visningslikalen t o m lördag kl 16.00.

Halssmycke_pärla_halsband_diamanter_Bolin-Auktioner En av årets trender inom smycken är barockens formspråk. Halssmycket med den oregelbundna pärlan är typisk för barockens smyckekonst. Utrop 95 000 kronor

Ni accepterar även något som kallas efterauktion, hur fungerar det?
Efterauktion innebär att man under cirka en vecka efter auktionsdagen nu på söndag, kan köpa osålda föremål för utropspriset plus provision 22,5 %. Det innebär att det förstås är fördelaktigare att bjuda under själva auktionen, då föremålen går att köpa till det lägre bevakningspriset plus provision.
Här hittar ni hela katalogen!

Kommentera