Hanna Hedman är en smyckekonstnär med internationell karriär.  Hannas smycken är ofta stora och detaljrika med timmar av arbete bakom sig. Hennes konst visas för tillfället på utställningar i USA, Kina och Danmark. Hanna inspireras bland annat av naturen, eskapism och amuletter.

”Beskydd mot den alltid överhängande faran”

Just nu tänker jag mycket på slutet på livet och mörker. Mörkret kommer smygande och nallar på nya minuter varje dag under den här tiden på året. I vår tid finns det många olika sätt att undvika mörker och det som lurar i mörkret. Jag kan krypa upp i soffan och enkelt bli omgiven av värme och känna mig trygg bakom min låsta lägenhetsdörr, men människor före oss och i andra delar av världen har behövt använda sig av andra metoder. Det verkar ha varit från instinkt snarare än förnuft som människor har tagit hjälp av amuletter.

Jag utövar inte själv någon religion, men jag är väldigt intresserad av föremål som får stark betydelse för ägaren. Jag tycker att historien om smycken bär på så mycket mystisk. Smycken kan komma oss nära och blir del av våra liv på ett sätt som annan konst inte har förmåga till, men kan smycken omdana våra liv?

Amulett i formen av en triangel. Triangeln är en återkommande form i amuletter och representerar i många kulturer himmelen, jorden och underjorden. Flickan på bilden är från Turkmenistan.

De senaste åren har jag intresserat mig mer och mer för amuletter. Jag har lärt mig om traditionella amuletter och inkluderar övningar och diskussioner om amuletter och talismaner när jag arbetar som lärare.

Demonstrant bärandes halskedjor fulla av amuletter under en demonstration tidigare den här månanden i Bangkok, Thailand. Fotograf: Damir Sagolj/Reuters

Amuletter har tillverkats i miljontals år.  Anhängare av olika tro och traditioner har betraktat dem som direkta länkar till gudar och lokala andar. Användningen av amuletter kommer från rädslan ​​för onda ögat både från människor och djur och har sedan äldre tider använts för att skydda och att försöka förändra framtiden, men också för att skada. Människor runt om i hela världen har alla gjort detsamma.

Ibland använts amuletter för att producera barn och skydda barn, ge styrka under strider med en fiende både synlig och osynlig eller för att skydda huset och djuren. Det verkar inte som om rädslan för onda andar skilt sig mycket i mer ociviliserade kulturer och de mer civiliserade kulturerna som Egyptierna till exempel.

Porträtt från Hannas serie ”What they say is not always what the experienced”, 2009. Fotograf Sanna Lindberg

Den stora mängden av olika amuletter som har tillverkats tyder på att inte bara en amulett kan skydda mot alla faror som finns där ute…
Missa inte Sofia Silfverstolpes tidigare blogginlägg om Hanna Hedman.

Självporträtt och smycken från serien ”Black Bile”, 2013. Fotograf Sanna Lindberg

Kommentarer