Kaplans Auktioner håller nu på lördag, 22/3, klubbauktionen Nutida, där en mängd vackra silverföremål finns att hitta. Många har lämnat in föremål till auktionen som nu innehåller 170 objekt med blandat innehåll av smycken och corpus, tillverkade av 28 av landets främsta silversmeder. Barnebys har bett ansvarig värderingsman Märit Bergman att plocka ut några av sina favoriter ur auktionen.

161. I Inga Lagervall Ringboms arbete finns en stor kärlek till färg och form; hennes uttryck är att blanda olika stenar och koraller i silver till mäktiga praktfulla halssmycken. Även som corpussmed har hon använt stenar i dosor och flaconer.

84. Theresia Hvorslev kan kallas ’Grand Old Lady’ bland de stora silversmederna. Hon har som enda skandinav vunnit Diamonds Award hela tre gånger. En av Theresia Hvorslevs specialiteter är smyckekompositioner av fristående delar – att kombinera och sätta samman igen i all oändlighet. Theresia Hvorslevs corpusföremål har en mjuk böljande vågform som rytmiskt upprepas. Speglingar, solreflexer, vingars flykt och havets vågor har varit några av hennes inspirationskällor.

168. Maria Börjesson arbetar med aluminium, som hon anodiserar och färgar för hand. På så sätt får hon fram ett fantastisk färgspektra. Hon gör runda kupade former av metallen och formar till hängsmycken, såsom till exempel ”Björkhängen” eller stora halssmycken. HKH Kronprinsessan Victoria äger ett av dessa färggranna aluminiumsmycken.

166. Karlheinz Sauer är en av våra mångsidiga, betydande silversmeder. Hans devis är: ”Det är först när du kan hantverket i grunden som du kan förverkliga dina idéer.” Corpusföremål är Karlheinz Sauers stora passion – kannor med glashandtag är den senaste materialkombinationen, att användas för olja eller vatten.

167. Wolfgang Gessl är fascinerad över kannans form – att formgivningen, utförandet och funktionen skall harmoniera, han kan sägas vara en hantverkets och formens mästare. ”Min längtan att skapa minnesvärda corpusarbeten i en nytänkande form har ständigt drivit mig framåt” säger Wolfgang Gessl i en intervju. Även som smyckesmed tillhör Wolfgang Gessl de verkligt stora. Han visar även där sitt personliga formspråk och använder, på ett sparsmakat och raffinerat sätt, sig av bergkristallen samt en palett av halvädelstenar och ädelstenar.

170. Han har kallats för en ”silvrets Povel Ramel” – med andra ord är Mats Eskols spirituell och lekfull i sitt uttryckssätt. Okonventionella former är ett signum för Mats Eskils, samtidigt som också funktionen spelar en viktig roll. Mats Eskils är en av de stora förnyarna inom svenskt silversmide. Här visar han en unik användbar brännvinskanna med titeln kärrhök. Denna fågel går att rulla.

Visningen börjar den 21 mars, men fram till dess kan ni titta på auktionsföremålen här!

 

 

Kommentera