Rosa är det nya röda

Enligt en del gamla asiatiska trosuppfattningar ska den rosa safiren ha varit den fulländade symbolen för kärlek, vars skönhet är jämförbar med den sällsynta lotusblomman. Stenarna kan variera i färg från den ljusaste rosa till den starkaste magenta.

Att ge bort förlovningsringar med rosa safirer härstammar ända till antikens Rom.

Grace Kellys tidlösa samling smycken innehöll flera föremål med rosa safirer och diamanter, liknande de på bilden ovan. 2012 skapade Montblanc "Collection Princesse Grace de Monaco", ett smyckeset i limiterad upplaga, prydda med ädelstenar i samma rosa färg som Grace de Monaco pink rose, en blomma som döptes efter Kelly 1956 till hennes bröllopsdag. Montblanc samarbetade med Princess Grace Foundation-USA, som stöttar nya talanger inom performence, när de skapade den fantastiska kollektionen i sann Grace Kelly-anda.

Traditionellt var Sri Lanka och Burma de länder där man bröt den största delen rosa safirer, men sedan 1900-talet har Madagaskar varit den största källan.

Orange är den gladaste färgen

Från prinsessor till havet. Koraller var särskilt populära i det antikens Egypten och därefter under den Viktorianska tiden och är ett praktexempel på skönhet som växer i det fördolda. Undervattensgrottorna i Alghero på Sardinien, Gibraltar Sund, Kap Verde och de västra delarna av Stilla havet runt Japan och Taiwan är alla hem till den mystiska stenen.

Det gula guldet

Presidentklockan patenterades 1955, lanserades 1956 och blev en av Rolex mest komplexa armbandsur. Den hade Day-Date med automatiskt urverk, och 1969 introducerade Rolex det dolda låset. Samma år blev klockan allmänt känd som President.

Presidentklockan fanns på alla mer eller mindre förmögna handleder. Allt från sportstjärnor, Hollywoodeliten och naturligtvis presidenter som Kennedy, Johnson, Ford, Reagan, Nixon och Roosevelt ägde en presidentklocka.

Grönt är skönt

 

Smaragdens historia går tillbaka hela 2,97 miljarder år i tiden till Sydafrika, där de äldsta smaragderna har hittats. Kleopatra var lika känd för sina smaragder som för sin utmärkande eyeliner. Under hennes regeringstid erövrade hon smaragdgruvorna nära Röda Havet från grekerna.

I en av hennes absolut största roller spelar Elizabeth Taylor Kleopatra i filmen från 1963, tillsammans med sin make Richard Burton. För rollen smyckades Taylor med smaragder, ett koncept hon fortsatte med på röda mattan. 2011 slog Elizabeth Taylors smaragdhalsband auktionsrekord för en smaragd, där stenarna såldes för $280 000 per carat.

blog (27) blog (27)

Blue Valentine

"Tanzanit" myntades av Tiffany & Co. och blev förknippat med juvelerarföretaget efter en reklamkampanj 1968. De första tanzaniterna tros ha hittats 1967, i Merelaniklipporna i norra Tanzania, som än idag är det enda stället där man bryter den blå ädelstenen.

From Bolivia, with love

Genom historien har vissa ädelstenar kommit att förknippas med vissa kvinnliga ledare, och ametrin är inget undantag. Stenen, som är en blandning av ametistens och citrinens färger, tros ha tagits till Europa för första gången som en gåva till den spanska drottningen från en conquistador. Han ska ha fått en gruva i Bolivia i hemgift efter att han gift sig med en prinsessa av Ayoreostammen.

Än idag är Anahigruvan i Bolivia den enda gruvan där man bryter ametrin.

Alla föremål i artikeln finns med i Seized Assets Auctioneers auktion från den 10 till 13 februari. Här hittar du hela katalogen!