Trots storleken på föremålen är det en imponerande samling smycken som Nordiska Museet visar upp i utställningen Smycken. Ändå är det bara en tiondel av det totala utbudet som visas.

Nordiska Museet som ända sedan grundandet 1872 har byggt upp enorma samlingar inom flera konsthantverksområden har haft ambitionen att kartlägga århundraden av den svenska smyckeshistorien . Samlingen är unik med sin bredd och innehåller allt från hårsmycken och dräktsmyck till sanslösa skulpterade smycken från 1500-talet.

De mest intressanta smyckena är de som bär på en välkänd historia såsom kråsnålen i form av en dödskalle av ben som August Strindberg anses ha givit i gåva till överläkaren Anders Eliasson, eller Märta Helena Reenstiernas porträttring som gavs i namnsdagsgåva till hennes man. Märta Helena var mer känd som Årstafrun, vars liv finns väl dokumenterat på Nordiska Museet.

Utställningen kommer troligen bli en permanent utställning, men bör ses under hösten för att man ska vara på säkra sidan att inte missa en sann upplevelse för sinnena.