År 1812 fick de första barnen höra den underbara sagan om den vackra prinsessan snövit när bröderna Grimms första upplaga kom ut. Prinsessans skönhet hade varit hennes moders stora önskan som efter att ha sett ett par bloddroppar i den vackra snön sagt "Ack om jag ändå hade ett litet barn så vitt som snö, så rött som blod och så svart som ebenholts."

Strax efter dotterns födsel dog mamman och Snövits kända öde tog sin kur. Snövits fars andra fru, som gett upphov till historien om den elaka styvmodern, avundade flickan för sin skönhet - och ville se henne död. Snövit kom att leva sitt liv i exil i skogen tillsammans med en grupp dvärgar och efter många äventyr och prövningar räddades hon slutligen av en prins.

Sagan om Snövit blev en av bröderna Gimms mest kända och älskade sagor som upprepade gånger har återupptagits och anpassats till senare tider. Walt Disney bestämde sig också att göra en tecknad film av sagan. Idén om att producera tecknad film på Walt Disney Studios kom omkring 1935 efter att företaget släppt några animerade kortfilmer som gått upp på biografer.

Till skillnad från den litterära sagan ville Walt Disney lägga mer fokus på de sju dvärgarna och potentialen i deras humor - vilket också är uppenbart med tanke på filmens titel "Snövit och de sju dvärgarna". Men det var inte lätt att göra filmen för Walt Disney. Hån kom från Hollywood och finansieringen höll på att brista. Men filmen skulle göras och Disney använde alla sina möjliga resurser för att få den färdig. Cirka 750 anställda var upptagna i produktionen. I Sverige hade filmen premiär i september 1937.

Som modell för figurerna användes kända ansikten från Hollywood. Janet Gaynor var Snövit, Douglas Fairbanks prinsen och Harpo Max en av dvärgarna. Men som modell för den onda drottningen hade Disney hittat en annan källa. En av skulpturerna i Naumburgkatedralen fick stå för modell för styvmodern. Skulpturen är av Uta von Ballenstedt som ses vid sidan av sin man Margrave Ekkehard II av Meissen. Skulpturen är från 1200-talet och anses vara en av de viktigaste gotiska skulpturerna i världen.

Snövit-succén fortsatte även utanför biograferna efter att Walt Disney filmen släpptes och produkter med motiv från filmerna blev populära. Sedan dess har sortimentet på samlarobjekt vuxit och idag går det att hitta en hel del på auktion. Det finns också originalteckningar från när filmen gjordes till salu.

Hos Catawiki avslutades nyligen en auktion med 75 föremål för Snövitentusiaster. Figurer, teckningar, leksaker, dekorativa föremål och samlarobjekt från Snövits sagovärld gick att buda hem.

För den som känner att man missat ett gyllene tillfälle kan vi lugna med att Catawiki har ett nytt varierat auktionsprogram varje vecka och Snövit och de sju dvärgarna kommer säkert tillbaka.

Här kan du se vad Catawiki för närvarande har att erbjuda.

Vill du sälja något själv på Catawki? Här kan du läsa om hur enkelt det är!