Mest lästa artiklar

Hilma af Klint till Stockholm

Om du missade utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future på Guggenheim i New York, som slog besöksrekord med 600 000, har du chansen att se Hilma af Klints storslagna verk på Millesgården i Stockholm nu i höst. Utställningen Måleri och andlighet visar tre svenska konstnärers fascination för ockultism och det andliga sökandet under sekelskiftet 1800-1900.

Konst
Läs mer

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Konst
Läs mer

Sveriges 11 mäktigaste konstnärer

Några är sen länge inskrivna i den svenska konsthistorien medan andra är relativt nya stjärnor på konsthimlen. Gemensamt har de inte bara tagit Sverige med storm utan ses även på den internationella konstscenen, där de finns representerade hos gallerier så som David Zwirner och Gagosian Gallery. Barnebys ger er här Sveriges 11 mäktigaste konstnärer.

Konst
Läs mer

Lauritz köper tillbaka Stockholms Auktionsverk

För en dryg vecka sedan kunde man läsa att Lauritz ägare och grundare Bengt Sundström pantsatte sin egen vingård för att rädda sitt auktionshus. Idag har Lauritz.com tillkännagivit att man köper tillbaka de 51% av Stockholms Auktionsverk som man nyligen sålde till finansmannen Per Taubes Gelba.

Läs mer

Åtta sensationella loppisfynd

För många innebär semestertider bara en enda sak – tid att spendera på olika loppisar! Här är 8 sensationella loppisfynd som kan inspirera dig i din egen jakt efter kasserade godbitar.

Möt Sveriges mest färgstarka galleridrottningar

I närmare tre decennier har Ciléne Andréhn and Marina Schiptjenko varit Sveriges okrönta galleridrottningar. Nu är de mer aktuella än någonsin med nytt galleri i Stockholm, nyöppnad verksamhet i Paris och årets mest omtalade monter på Market Art Fair.

Konst
Läs mer

Villa Gaeta, i hjärtat av Toscana

På en av världens vackraste platser, i vindistriktet Chiantis böljande dalgångar, leder en allé av cypresser upp till en enastående 1700-talsbyggnad. Följ med Barnebys till Villa Gaeta, inredningsarkitekten Bruno Borettis eklektiska villa.

Sju danska stjärnor i Sverige

Sedan 1800-talets mitt har grannarna söderut utmärkt sig på designhimlen med enastående formgivning. Här är sju av Danmarks starkast lysande designstjärnor och tips på var du kan se deras alster i vår.

Design
Läs mer

Vinnarna på Antikmässan

Idag tjuvstartar årets upplaga av Antikmässan! Det första priserna har delats ut och montrarna är på plats - i morgon välkomnas allmänheten till Nordens största antikmässa. Barnebys kan redan nu berätta om mässans bästa monter och det dyraste föremålet på plats.

Är han konstsveriges mest kända gubbe?

Vi har alla sett honom, den gamla fiskargubben med pipa och sydväst. Likaså är vi många som träffat på den sensuella zigenarflickan och den gråtande pojken. De hör till några av de mest förekommande motiven men ändå är det få som vet varifrån de kommer och vilka som skapat dem. Barnebys reder ut frågetecknen.

Måleri
Läs mer

Uppsala Auktionskammare auktionerar ut sällsynt samling

Kapprustningen är igång. Medan världens auktionshus basunerar ut deras främsta intag inför vårsäsongens mest prestigefulla auktioner tar Uppsala Auktionskammare på sig ledartröjan på hemmaplan när de presenterar deras näst största försäljningsuppdrag genom tiderna.

Läs mer

Smutsiga pengar tvättas i konsten

Allt fler museer och kulturinstitutioner tar avstånd från donationer med tveksamt ursprung. Senast i raden är National Portrait Gallery i London som tackar nej till miljoner från en av världens rikaste familjer.

Konst
Läs mer

Ännu ett Hockney-verk auktioneras ut

Just som dammet lagt sig efter Hockneys världsrekord i november meddelar Christie’s att ytterligare ett verk av den legendariske konstnären ska passera under klubban.

Läs mer

Världens 10 dyraste klockor på auktion

Tänk att det kan vara så dyrt att hålla koll på tiden... Om man vill ha klockor av kaliber med diamanter, den mest utvecklade tekniken eller ett original så kostar det. Barnebys listar här världens 10 dyraste klockor, med några av årets auktionsrekord som höjdpunkter.

Klockor
Läs mer

En finsk hjälte – Alvar Aalto

Alvar Aalto är utan tvekan en av de som satt djupast spår i den finländska folksjälen. Flera decennier efter arkitekten tillika multikonstnärens död, är hans arkitektur och formgivning lika aktuell som någonsin tidigare.

Design
Läs mer