Måleri, grafik, böcker och manuskript, porslin, keramik, smycken, möbler, textilier och sniderier – den 27 september håller det spanska huset Durán Arte y Subastas en omfattande auktion med allt branschen har att erbjuda. Låt oss ta en titt bland kategoriernas höjdpunkter.

Margherita Caffi, "Bodegón de flores". Foto: Duran Arte y Subastas.

Måleri

Ett av Duran Arte y Subastas glansnummer är utan tvekan måleriet - två verk av Margherita Caffi, som tidigare tillhört en spansk antikvaries samling samt en oljemålning av Francisco Zorrilla (1679-1747) kommer att passera under klubban. Zorrillas verk, Archangel Rafael and Tobias, är vackert infattad i en förgylld ram.

Dionisio Fierros Alvarez (1827-1894) representerar 1800-talet med verken Portrait of Ramona Torróntegui, signerad av konstnären, samt Labour of the Field vilket är ett utmärkt exempel på den europeiska skolan.

En annat fantastiskt verk är Melancholia, målad år 1909 av den spanska konstnären Eduardo Chicharro. Chicharros försiktiga penseldrag tillsammans med de bleklila och rosa tonerna är ett bevis på konstnärens enastående skicklighet. En lapp på verkets baksida vittnar om att verket ställdes ut två år efter att det skapades i Barcelona. Chicharro finns representerad hos Duran med ett ytterligare verk, News by the Window, en oljemålning daterad år 1942.

1900-talsmåleriet är bland auktionens allra starkaste. Ett verk av den brittiska konstnären Maud Earl, German Shepherd and Parrot målades år 1917 kommer att säljas av Duran senare i september och är komplett med konstnärens signatur. Earl får sällskap av Gerardo Rueda och dennes verk Almond från år 1960. Dessutom erbjuder auktionshuset ett verk av Lance Letscher, en amerikansk samtidskonstnär vars själsliga konstnärskap stod i fokus för en dokumentärfilm från år 2017.

Klockor och smycken

Men allt handlar inte om måleri. Duran erbjuder också glittrande accessoarer i form av klockor och smycken. Bland dessa återfinns en antik guldbrosch samt en ring i vitguld med en infattad smaragd ackompanjerad av flera mindre diamanter. Den som föredrar örhängen kan istället lägga ett bud på ett par avlånga örhängen i 18K guld.

Dessutom säljer Duran Arte y Subastas ett fantastiskt armbandsur i roséguld av den prestigefulla klocktillverkaren Cartier. Armbandsuret är av modellen Drive och säljs tillsammans med sin orginallåda och äkthetsintyg.

Folkkonst

Auktionshuset har också flera exempel på folkkonst, som den här trumman från Bandundu, en tidigare provins i Kongo-Kinshasa. Trumman är skapad i formen av en kvinna, vilken representerar Urmodern, ättens beskyddare. Pärlorna runt moderns hals symboliserar varje individ i ätten som tillsammans bildar en helhet. Trumman kommer med både ett intyg på dess äkthet och ursprung samt ett köpintyg utfärdat av det kongolesiska kulturdepartementet.

Den musikintresserade står helt klart inte lottlös – Duran Arte y Subastas erbjuder också en balafon, ett musikinstrument från Burkina Faso vilken tros vara föregångaren till xylofonen. Instrumentet består av en träram tillsammans med ett antal kalebasser av olika storlekar samt bomullstyg. Resonansen uppstår på grund av de mindre trälådor som monterats under balafonens tangenter.

Böcker och manuskript

Bland böcker och manuskript är vi särskilt intresserade i en mycket tidig upplaga av George de Backers La Vie et Avantures de Lazarille de Tormes - Ecrites par lui meme såväl som en förstautgåva av Federico Garcia Lorca: Impressions and Landscapes från 1918.

Grafik

En av grafikens höjdpunkter är utan tvekan Sleeping Faun signerad Christo Vladimirov Javacheff. Verket skapades så sent som år 2000 som en del av det större projektet Wrapped Statue, initierat av glyptoteket i München.

Ett annat spännande verk är Logo II av Pablo Palazuelo, den spanska konstnären som avled år 2007. Litografin är både signerad och daterad.

Duran Arte y Subastas erbjuder dessutom ett fyrdelat gravyrtryck av den nederländske konstnären Cornelius le Brun. le Brun var en bevandrad resenär, vars resor under 1600-talet tog honom bland annat Turkiet, Grekland, Egypten, Syrien och dåvarande Persien. le Bruns verk porträtterar berättelsen om Dareios den förste, en persisk storkung som regerade i Persepolis.

Bland auktionens bruksföremål finns en bordsklocka i Napoleon i den stil som dominerade under Napeoleon den tredjes regeringstid, gjord i svart marmor. Dessutom kan vi inte låta bli att beundra detta enastående silverarbete – en teservis i spansk silver bestående av bouilloire, te- och mjölkkannor, sockerskål och sil tillsammans med en silverbricka.

Slutligen tar vi en titt på de möbler och mattor Duran Arte y Subastas erbjuder. Vi kommer att hålla ett extra öga på en spansk ullmatta signerad Miguel Stuyck med floralt mönster, men en av auktionens allra mest iögonfallande föremål är en snidad vagga i formen av ett skepp.

Auktionen går av stapeln den 27 september.

Hela Duran Arte y Subastas utbud hittar du via Barnebys.