I förra veckan såldes Jesse Owens guldmedalj på SCP Auctions of California. Medaljen köptes för drygt åtta miljoner kronor och slog därmed nytt prisrekord för olympisk memorabilia på auktion. Den köptes av dollarmiljardären Ron Burke som tidigare bjudit hem kända prismedaljer. I hans samling hittar vi nämligen också Nobelpriset i litteratur, som 1949 tilldelades William Faulkner.

Jesse Owens Guldmedalj från OS i Berlin, 1936.

Jesse Owens (1913-1980) var den stora hjälten under OS i Berlin, 1936. Han tog guld i de fyra grenarna, 100 meter, 200 meter, 4x100 meter och längdhopp. Det berättas om att Adolf Hitler och nazisterna inte var speciellt glada över Owens alla segrar i OS. De hade hoppats på att de olympiska spelen skulle vara en plats för den ariska befolkningen att glänsa i och Hitler vägrade därför gratulera Owen. Historien sluta inte där, väl hemma i Amerika så motsatte sig även president Franklin D. Roosevelt att gratulera landets hjälte.

Jesse Owen.

Owen räknas till en av tidernas största idrottsman och han satte flera rekord under sin karriär. För många av oss kommer han alltid vara en hjälte och det var troligtvis därför som hans medalj var så hett eftertraktad.

 

Kommentera