Bara 21 år gammal klev den unge och självsäkre Stig Lindberg in på Gustavsbergs Porslinsfabrik för att söka sommarjobb. Fabriken gick dåligt, men Stig Lindberg sa morskt till den dåvarande chefen Hjalmar Olson att "om ni anställer mig så ska jag se till att det blir jobb på fabriken." Och han höll vad han lovade. Han blev en av våra mest inflytelserika formgivare genom tiderna och flera av de otaliga mönster han skapade tillverkas än idag.

Kaffekoppar, Stig Lindberg, Röd Aster. På auktion hos Metropol Auktioner.

I år skulle han ha fyllt hundra år och det firas med dubbla utställningar i Gustavsberg. Gustavsbergs Konsthall visar under sommaren "Karneval", en utställning med samtida keramik av sju svenska konstnärer och konsthantverkare, vars konstnärskap på olika sätt förhåller sig till den keramiska tradition som Stig Lindberg arbetade inom.

På Gustavsbergs Porslinsmuseum vill man visa upp bredden hos Stig Lindberg och visar förutom porslin bland annat också fajans, textil, grafisk form, emaljkonst och industriformgivning. Utställningen är ett samarbete med Lindbergs son Lars Dueholm-Lindberg.

Båda utställningarna äger rum mellan 28/5 och 11/9.

Hos Barnebys hittar du många av Stig Lindbergs fantasifulla, eleganta, roliga och fantastiska verk!