Många känner till den legendariska högkvalitetskameran som Victor Hasselblad utvecklade och NASA använde i rymden. Färre känner till Hasselbladstiftelsen och Hasselblad Center.

Det var 1979 som Erna och Victor Hasselblads stiftelse bildades enligt önskemål i testamentet efter Victors död. Målet med stiftelsen är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Genom naturvetenskapliga forskningsanslag och donationer delar man varje år ut ett internationellt väl ansett pris i fotografi, men även stipendier och forskningsbidrag inom fotografi. Hasselbladstiftelsen är en unik och viktig plattform för fotografi i Norden där fotografisk forskning och utställningar får samverka. Varje år presenterar man fem stora utställningar i Hasselblad Center i Göteborg, varav en av utställarna är den årliga pristagaren av Hasselbladspriset. Utöver det visas kontinuerligt ett antal mindre utställningar.

 

Forskningen tydliggörs för omvärlden inte minst genom de böcker som ges ut, men även genom kataloger, texter och regelbundna seminarier, föreläsningar och konstnärssamtal som placerar utställningarna i en fotohistorisk och teoretisk kontext.

I dagarna släpps boken Foundation Still life / Work life som förenar två vitt skilda fotografiska genre, stilleben och dokumentär fotografi genom ett omfattande och varierat urval ur Hasselbladstiftelsens samling. Kombinationen av stilleben och dokumentationer av arbete speglar fotografins komplexa kulturella historia, såväl som mediets formella, estetiska och sociala egenskaper. I boken presenteras 25 konstnärer från olika generationer och traditioner, från Lennart Nilsson och Kerstin Bernhard till Elina Brotherus och Walid Raad. Deras arbeten kontextualiseras i introduktionen av curatorn Dragana Vujanovic samt i essän Saker och människor – stilleben möter arbetsliv av forskaren Louise Wolthers.

Boken är utgiven av Art & Theory och formgiven av Sandra Praun, Designstudio S och bokrelease äger rum på en av stans härligaste bokaffärer Konst-ig tisdag 9 april kl 18-20.

 

 

 

 

 

 

Taggar