Kanske är en av auktionens främsta höjdpunkter de färgstarka alsterna av Bengt Lindström. Lindström föddes i Härjedalen år 1925 och har med sitt yviga formspråk, uppskruvade färgskala och mytologiska motiv blivit en av mest populära nordiska konstnärerna utomlands.

Han reste som så många andra innan och efter honom till Frankrikes, och konstens, huvudstad Paris. Staden skulle bli hans nya bas, men han återvände till Sverige nästan varje sommar. Bengt studerade under den franska konstnärseliten i form av Fernand Léger och André Lhote.

Verket till försäljning på Norrlands har titeln Kvällsbesökare. Målningen som fullbordades år 1975 är ett gott exempel på Lindströms konstnärskap. Hans stil karaktäriseras av kraftfulla färger, spontanitet och rörelse. Han skapar energi genom tjocka penseldrag och hans förvridna gestalter tycks nästan tränga ur ramen.

Långt mindre groteskt och förvridet men desto mer romantiskt är William Olivers kvinnoporträtt vid klippor och hav. Oliver var en brittisk konstnär född år 1823 som mestadels arbetade inom porträttmåleriet.

Han målade av kvinnor, gärna utomhus, i vackra klänningar försjunkna i en bok, ett syprojekt eller med färgpalett och pensel i hand.

En riktig pärla i Norrlands rika samling är Lars Piraks Vid Fatmomakke, en avbildning av det bergiga landskapet uppe i norr. I förgrunden ser vi en same med sin ren.

Pirak var en samisk konstnär född i Jokkmokk år 1932. Han är känd som det samiska hantverkets förnyare och finns representerad på museer över hela världen. Lars Pirak använde sig främst av akvarell och olja, men arbetade även i trä och renhorn.

Likt Lindströms Kvällsbesökare, är Vid Fatmomakke ett mycket bra exempel på konstnärens karaktäristiska bildspråk. Hans konst skildrar och hyllar den samiska kulturen med renskötare, samer, jakt och religion mitt i den storslagna lappländska naturen.

Norrlands Auktionsverk bjuder även på en hel del möbler, bland annat ett par snurrfåtöljer i skinn skapade av ingen mindre än Bruno Mathsson, en av Sveriges internationellt mest kända och framgångsrika möbelformgivare.

Mathsson föddes i Värnamo år 1907 och fick tidigt upp ögonen för det funktionalistiska stilidealet. Han skulle spendera sitt liv med att utforska sittandets mekanik - praktiskt och teoretiskt - med kända möbler som Pernilla-stolen och bordet Superellips som resultat.

Just dessa stolar är i modellen ‘Milton hög’ och skapades mellan åren 1975-1978.

Detta är alltså endast fyra av totalt 411 vackra föremål till salu på Norrlands Auktionsverk. Klubban faller den 31 augusti, men budgivningen är redan i full gång. In och hitta din favorit!

Hitta hela katalogen här