Jag har denna vecka valt ut två viner vilka jag tycker representerar Alsace väl. Först ut en blandning av de vanligaste gröna druvorna i Alsace följt av en mineraldriven riesling.

Veckans första vin kommer från Alsace och är en blandning på de i Alsace fem ädla druvorna "grain nobles", sylvaner, riesling, muscat, pinot gris och gewurztraminer. Bakom vinet står en av världens äldsta vinmakarfamiljer, Hugel, vilka har varit verksamma i Alsace sedan 1400-talet. Efter skörd pressas druvorna och blandas sedan efter vinmakarens huvud innan det lagras på rostfria ståltankar. Vinet passar utmärkt till alla sorters lax.

Doft: Härligt aromatisk med mängder av honung, päron och mandarin.

Munhåleupplevelse: Torrt och krispigt med stora blommiga toner följt av honung och grapefrukt.

2014 Hugel Gentil nummer 2108, Alkohol: 12,5 %, Pris: 111 kr

Veckans andra vin är gjort på druvan riesling och bakom står producenten Jean Biecher som ligger i St-Hippolyte där firman har varit verksam sedan 1762. Efter skörd och pressning har vinet fått ligga med sin jästfällning för att på så sätt få mer komplexa toner. Vinet passar utmärkt till både fisk och till sparris, när den anländer.

Doft: Inbjudande mineraltät doft med inslag av päron, citrus och ananas.

Munhåleupplevelse: Elegant smak med mängder av citron, honung och mineraler.

2013 Schoenenbourg Grand Cru Riesling nummer 2116 i beställningssortimentet, Alkohol: 12%, Pris: 119 kr

I veckan lanserades för andra året i rad "Guide Michelin Nordic Countries".

Första gången Nordens huvudstäder blev bedömda och fick stjärnor i Guide Michelin var 1984.

Efter 32 år har Norden fått sina två första trestjärniga restauranger, Geranium i Köpenhamn samt Maaemo i Oslo. Den märklige köksmästaren på Geranium, Rasmus Kofoed, är den enda kökspersonligheten som i tur och ordning vunnit brons, silver och guld i tävlingen Paul Bocuse d´Or. Helt magnifikt!

Sverige har för första gången blivit bedömt utanför sina tre storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Från söder belönades Daniel Berlin med en stjärna på sin krog i skånska Tranås, Ölands Grand Lady, Karin Fransson, fick även en lysande stjärna. I Växjö gavs restaurangen PM & Vänner en stjärna, och slutligen belönades Magnus Nilsson på Fäviken med två stjärnor. Sverige har nu totalt 20 stjärnbedömda restauranger, varav 8 innehar två stjärnor vardera.

Sverige är nu de facto det nya måltidslandet i Norra Europa. Grattis!

Med tillönskan om en otörstig weekend, kommer här hälsningar från ett vårlikt Saxå Herrgård.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist