New York, Basel och Venedig har det redan. Nu får Sverige och Stockholm sin alldeles egna konstvecka när mängder av gallerier, museum och mässor öppnar portarna för allmänheten.

Idag börjar alltså Sveriges första konstvecka med några av de största makthavarna på den svenska konstscenen. Det kommer att bjudas in till utställningar, vernissager, samtal och evenemang. Fyra stora konstmässor kommer dessutom hållas.

För åttonde året i rad anordnas samtidsmässan MARKET (konstakademin) med det senaste inom den nordiska samtidskonsten.

Samtidigt öppnar den konstnärsdrivna mässan Supermarket på Kulturhuset.

Den klassiska Antikmässan i Älvsjö kommer som vanligt bjuda på unika antikviteter och stekheta Fotografiska presenterar för första gången PhotoMarket- en fotomässa med några av Europas främsta fotogallerier representerade.

På lördagen kommer gallerinatten hållas med gallerier runt om i centrala Stockholm som håller dörrarna öppna sent in på småtimmarna. Flera evenemang med dj:s, barer och visningar varje halvtimma är bara några saker som står på schemat. Gratis bussar kommer dessutom att köra till de olika destinationerna.

Utöver mässorna kommer några av Stockholms största museer ordna specialarrangemang. Liljevalchs bjuder in till kvällsvisning av Vårsalongen och Moderna museet öppnar en stor utställning med Hilma af Klint.

Den officiella invigningsfesten hålls ikväll på Berns Gallery 2.35:1.

Det här är bara ett urval av evenemangen under veckan, mer info finns på www.stockholmartweek.com.

 

 

 

 

 

Hilma af Klint på Moderna Museet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar