Stockholms Auktionsverk har fått äran att sälja en konstsamling som tillhört IngaBritt och Arne Lundberg.

Arne Lundberg verkställande direktör för Fortia - moderbolag till Pharmacia och styrelseledamot i bl a Pharmacia och Skandia, och hans fru IngaBritt är kända för sina generösa donationer genom IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse. Stiftelsen som med sina drygt en miljard kronor i kapital har som mål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar och ortopedi.

- Samlingen består av en enastående bukett konstverk av de riktigt stora namnen i 1900-talets konsthistoria och att en målning av Kandinsky i denna kvalitet kommer ut på auktion är något av en sensation, berättar Niclas Forsman VD Stockholms Auktionsverk.

Det är tack vare Stockholms Auktionsverks filialchef i Göteborg, Arne Pineus, som samlingen hamnar hos just Stockholms Auktionsverk.

- IngaBritt och Arne Lundbergs barnbarn kom till mig strax efter sin mamma Monicas död och bad mig titta på morföräldrarnas samling. Jag visste att paret Lundberg haft ett konstintresse men jag hade inte kunnat föreställa mig digniteten på samlingen, berättar Arne Pinéus.

Konsten har köpts in hos gallerier och konsthandlare under parets många resor på kontinenten. Konstsamlingen som är av hög internationell kvalitet är resultatet av många års omsorgsfullt samlande. Samlingen består av 20 stycken viktiga verk av bland andra Wassily Kandinsky, Yves Klein, Max Ernst, René Magritte, Victor Vasarely, Raoul Dufy, František Kupka och Jean Fautrier.

Samlingens absoluta höjdpunkt är målningen Kreis u. Fleck av Wassily Kandinsky. Målningen är utförd 1929 under konstnärens viktiga period som ledande medlem av Bauhausskolan i Weimar och Dessau. Kandinsky, anses vara den abstrakta konstens främste företrädare. Utropet är 25-30 miljoner kronor.

Målningen har tidigare ägts av det inflytelserika Sidney Janis Gallery i New York och den har varit utställd på ett flertal museer och gallerier i världen, bland annat på San Francisco Museum of Modern Art, Kunsthalle i Bern, Palais des Beaux-Arts i Bryssel, Galerie Beyeler och Galerie Möller i Basel samt Marlborough Fine Art i London.

- Det är fantastiskt att få ett sådant här uppdrag, men det ställer också krav på oss. Det här är en samling som har internationell dignitet, och därför måste visas upp i internationella sammanhang för att hitta rätt köpare.

Samlingen kommer att auktioneras ut på Stockholms Auktionsverks Moderna auktion den 15 november.