Det är en upprymd Sofie Bexhed som berättar om försäljningen av det knallgula verket av den hyllade italienske konstnären som blev synonym med Spatialismen.

Målningen som hängt i en och samma privata svenska samling sedan den inköptes i London på Marlborough Gallery 1964 mäter hela 130 x 97 centimeter och tillhör de större dukarna som varit till försäljning i på auktion i Sverige någonsin.

De svängda snitten och den ovanliga färgen har gjort att konstverket redan tidigt togs upp i den litteratur och de förteckningar som skrivits över Lucio Fontanas konstnärskap.

I Sverige är han mest känd för hans spatiala kompositioner ”Concetto Spatiale”, som består av monokroma dukar med snitt för att beskriva den yttre och inre rymden.

Gammal är äldst

Auktionsbranschen som ivrigt arbetat för att föryngras de senaste åren börjar allt mer förstå värdet av de seniors experternas både kunskap och kontakter. Marc Maurie som varit en av auktionssveriges främsta experter på utländskt måleri och skulptur har under flera decennier haft kontakt med ägarna av målningen. Tillsammans med Sofie Bexhed, Stockholms Auktionsverks expert på Modern och nutida konst, fotografi, grafik och auktionshusets flertal lyckade försäljningar av internationell konst de senaste åren, har de lyckats få in det prestigefulla uppdraget att försälja den fantastiska målningen av Lucio Fontana till Moderna Auktionen som äger rum 9-10 november.