Stockholms Auktionsverk säljer paradmålning

Målningen som enligt Ulf Linde är en av de underbaraste tavlor som målats i detta land, säljs på Stockholms Auktionsverk i vår.

Stockholms Auktionsverk säljer paradmålning

Det är som om tiden står stilla i Hilding Linnqvists försommarnattsmålning.
Medan de intensivt blåa färgerna speglar himmelens kulisser och Mälarens söta vatten flanerar ett fåtal personer i ett stilla och sovande Stockholm.

Målningen som har något av en medeltida och nästan sakral karaktär vaknar upp till ett av den moderna huvudstadens givna inslag. Genom den medeltida staden och Söders höjder skär det frustande tåget med upplysta vagnar som ett gyllene snitt över duken.

I "Staden mellan broarna" ligger fiskebåtar och lastfartyg vid kaj. Medan det unga eleganta festfolket rör sig hemåt över Kornhamns Torg rör sig en rakryggad kvinna med lång kjol, förkläde och sjal troligen på väg för att möta fiskebåtarnas nattliga fångst och för att börja sitt dagliga arbete.

Men det är inte detaljerna som gör målningen, utan en abstrakt känsla av staden som håller på att vakna till liv.

Som Olle Granath skriver om målningen; ”Många är de Stockholmsvandrare som upplevt det Linnqvist förmådde fästa på pannå: en ljus försommarnatt när Stockholm upplever sin materialitet och vilar i ett ögonblick som rymmer en evighet”  

- Samlingen som säljs på Stockholms Auktionsverk i vår skapades av en passionerad samlare, som ägnade sitt liv åt konsten. Intresset väcktes redan i tonåren, då han och hans blivande maka började bygga samlingen. Trots viktiga uppdrag i näringslivet kunde han inte vara ifrån sin älskade hobby, utan skyndade hem så fort kontoret stängde för att ägna sig åt konsten och familjen, berättar Joakim Geiger specialist på måleri, skulptur och fotografi vid Stockholms Auktionsverk.

Joakim Geiger är en av Sveriges ledande konstexperter
Joakim Geiger är en av Sveriges ledande konstexperter

Parets samling innehåller måleri, konsthantverk och möbler. Främst verk av Matisseeleverna och de svenska naivisterna.

- Samlingen har en homogen prägel och är utvald med största omsorg. Bland de mest namnkunniga märks verk av Hjertén, Grünewald och Jolin med flera. Men pärlan är utan tvekan Hilding Linnqvists målning ”Sommarnatt”. En av konstnärens absolut främsta verk som nu bjuds ut för första gången på auktion, fortsätter Joakim Geiger.

- Jag kommer aldrig glömma första gången jag såg målningen. Väl inne i hemmet förstod jag att här var en samling av dignitet, men det var när vi klev in i vardagsrummet som överraskningsmomentet var ett faktum.
Jag tänkte att det här är en av de bästa målningarna jag sett inom svenskt modernt måleri, berättar Stockholms Auktionsverk konstexpert.

Säljarens egna anteckningsböcker har hjålpt till vid katalogiseringen av samlingen
Säljarens egna anteckningsböcker har hjålpt till vid katalogiseringen av samlingen

- Ulf Linde skriver bland annat om målningen; "1924 gjorde han sin kanske underbaraste målning, Stockholm, sommarnatt". Jag kan inte annat än att hålla med, avslutar Joakim Geiger.

Målningen ropas ut på Stockholms Auktionsverks Moderna den 16 maj och är utan tvekan ett av vårens paradnummer.