Stockholms Auktionsverk säljer Stopalo Antiks samling

För er som varit på Stopalo Antik på Tegnérgatan i Stockholm vet vilken sagolik auktion vi har att vänta. För er som inte känner till den gamla antikhandeln kan vi bara säga: tänk Fanny & Alexander…

Stockholms Auktionsverk säljer Stopalo Antiks samling

Det var nämligen Stopalo Antik som 1982, när Fanny & Alexander skulle spelas in, försåg Ingmar Bergman med rekvisita. Ljuskronor, mahognymöbler och dekorativa skulpturer i tidsenlig stil för filmen fanns det gott om i handlarnas antikvitetslager.

Holger Cederstrand, en dansk antikhandlare i andra generationen, öppnade 1952 en antikaffär på Tegnérgatan i Stockholm. Han hade tidigare bott i Paris och Stockholm var under 1950-talet en ypperlig plats att sälja internationella, främst franska, antikviteter.

Tillsammans med sönerna Jean och Carsten, som sedermera tog över verksamheten, skapades, under 50 år, en unik samling antikviteter som sträcker sig från 1500-talet fram till 1950-tal. Butiken blev med åren en institution för inredare liksom scenografer och Stapolo försåg under ett halvt sekel svensk filmindustri med rekvisita. Saraband, Den goda viljan, Kreuger, Nobel, Fanny & Alexander samt Fröken frimans krig är titlar antikhandeln kan stoltsera med.

I den magiska värld som öppnades upp när man klev över tröskel på Tegnérgatan möttes man av gyllene speglar, dignande kristall, uppstoppade djur, trämadonnor och silverföremål i mängder.

Hösten 2019 kommer Stockholms Auktionsverk, uppdelat över tre tillfällen, sälja Stopalos sista lager.

Håll dig uppdaterad med Barnebys nyhetsbrev!

Advert
Advert