Kronan på Verket

Lauritz.com har valt att återigen göra Stockholms Auktionsverk till ett självständigt bolag samtidigt som man släpper in en ny majoritetsägare. Fastighetsmiljardären Per Taube kommer genom Gelba-koncernen äga 51% av det nya bolaget Aktiebolaget Stockholms Auktionsverk och ger sig därmed in i kampen om det "the best of the best".

Per Taube och Gelba Partners står bland annat bakom Arlandastad Holding, som bygger en flygplatsstad på Arlanda och Steninge slottsby, en villastad utanför Sigtuna samt deläger en rad andra verksamheter som Sturebadet, Izettle, Shoolido, Strafe, Widforss och restaurang Villa Godthem på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Bolaget övertar Stockholms Auktionsverks Fine Art-verksamhet vilket inkluderar, förutom ett av Sveriges äldsta företag, femton erfarna experter samt lokalerna på Nybrogatan 32 i Stockholm.

Ökat fokus på online-handel

Lauritz.com-koncernen fokuserar istället på att fortsätta att driva onlineauktioner från koncernens övriga sju auktionshus i Sverige och Finland; Magasin 5 och Globen i Stockholm samt filialerna i Göteborg, Malmö, Helsingborg, Karlstad Hammarö och Helsingfors. Dessa auktionshus kan fram till år 2023 använda sig av varumärket Stockholms Auktionsverk, därefter ska samtliga auktionshus drivas i Lauritz.com varumärke.

Lauritz.com-koncernen har även ingått avtal med den nya självständiga Fine Art-verksamheten, om att den i minimum 10 år ska använda sig av Lauritz.com som auktionsplattform, vilket inbringar intäkter till Lauritz.com.

Bengt Sundström, styrelseordförande för Lauritz.com är nöjd med att ha sålt majoriteten till Per Taubes Gelba Partners som bland annat Gelba Partners står bland annat bakom Arlandastad Holding, som bygger en flygplatsstad på Arlanda och Steninge slottsby, en villastad utanför Sigtuna Bengt Sundström, styrelseordförande för Lauritz.com är nöjd med att ha sålt majoriteten till Per Taubes Gelba Partners som bland annat Gelba Partners står bland annat bakom Arlandastad Holding, som bygger en flygplatsstad på Arlanda och Steninge slottsby, en villastad utanför Sigtuna

- Vi är mycket glada att vi har hittat en stark och visionär partner i Per Taube. Vi tror på expansionsmöjligheterna för Fine Art och anser att det här affärsområdet bäst drivs som ett separat och målinriktat bolag på de särskilda premisser som kännetecknar Fine Art-miljön. Samtidigt tillåter den nya strukturen att Lauritz.com kan prioritera utvecklingen av kärnverksamheten i Lauritz.com; att driva lättillgängliga onlineauktioner inom konst, design och antikviteter inom prissegmentet 1000-50 000 kronor, säger Bengt Sundström.

Här kan du läsa mer om Bengt Sundström och Lauritz.com vision om att bli världens största online-auktionshus!

Per Taube äger flera anrika varumärken i hans företagsportfölj. Bland juvelerna finns förutom numera Stockholms Auktionsverk även Widforss, Sturebadet och inte minst Steninge Slott Per Taube äger flera anrika varumärken i hans företagsportfölj. Bland juvelerna finns förutom numera Stockholms Auktionsverk även Widforss, Sturebadet och inte minst Steninge Slott

När Barnebys får tag i Per är han på väg på påsklov.

För dem som inte känner till dig sedan tidigare; vem är Per Taube?

Jag är gift med Åsa, och har tre barn, Linnea 28, Sophie 14 och John 11. Jag är entreprenör och investerare i företag och fastigheter med förädlingspotential.

Mitt bolag Gelba Management AB förvaltar tillgångar för ca 5 miljarder kronor med ett justerat eget kapital om ca 2,5 miljarder kronor.

Varför Köpte du Stockholms Auktionsverk?

Stockholms auktionsverk har ett urstarkt varumärke, ett strategiskt läge och fantastiska medarbetare. Jag fick möjlighet att komma in som huvudägare och en sådan möjlighet är lite ”once in a lifetime”, dessutom tror att jag kan bidra med med mer än kapital.

Jag har en förkärlek för starka och etablerade varumärken. Sedan tidigare finns bolag och starka varumärken inom Gelba som Widforss etablerat 1729, Sturebadet etablerat 1885 samt Steninge slott från 1705. Det förpliktigar och vi har ett långsiktigt investeringsperspektiv.

Varför köpte du endast Fine Art-delen?

Äger du även aktier i Lauritz?

Jag äger inga aktier i Lauritz.

Hur ser planen ut för Stockholms Auktionsverk framöver?

Vi kommer att utveckla Nybrogatan till en spännande mötesplats för konst och antikvänner. Vi tittar också på synergier med andra delar av vår koncern som Steninge slott och Arlanda stad där vi just nu utvecklar en internationell mässa.

Åsa och Per Taube. I styrelsen för Gelba Partners sitter Pers hustru Åsa Taube som även hon även är aktiv i Gelba Åsa och Per Taube. I styrelsen för Gelba Partners sitter Pers hustru Åsa Taube som även hon även är aktiv i Gelba

En dyr affär - för Lauritz

Enligt uppgifter, från personer med insyn i affären betalade Lauritz.com mellan 160-180 miljoner kronor för Stockholms Auktionsverk för knappt fyra år sedan. Affären var möjlig efter att man fyllde på kassan med 375 miljoner kronor via en börsnoterad obligation på Nasdaq-OMX.

Utöver Stockholms Auktionsverk köpte Lauritz.com strax efteråt även Helsingborgs Auktionsverk samt Karlstad Hammarö Auktionsverk, för uppskattningsvis totalt cirka 20-30 miljoner kronor.

Av lånet, som ska återbetalas i juni 2019, återstår att betala cirka 240 miljoner kronor, varför köpeskillingen är välbehövlig. Särskilt då Lauritz-aktien störtdykt sedan börsintroduktionen för snart två år sedan. Idag ligger aktiekursen runt 1 kr/aktie medan teckningskursen var drygt 15 kr/aktie.

Gårdagens affär påverkar Lauritz.coms EBITDA med cirka 40 miljoner danska kronor, vilket är en välbehövlig injektion i Lauritz.com.

Här kan du läsa mer om köpet!

Optimism trots pressat läge

Så är det även hos Bengt Sundström, styrelseordförande och huvudägare i Lauritz.com som är nöjd med affären.

- Vår tanke är att "Fine Art-segmentet" ska vila i sig själv, men med flera auktioner varje år, medan online-verksamheten ska stå för sig själv, säger Bengt Sundström till Barnebys.

- Online-filialerna kommer att fortsätta under "Stockholms Auktionsverk online":s varumärke, men fortfarande använda Lauritz.com plattform. Det innebär att kunderna kan fortsätta lämna in hela spektrat av föremål, från Stig Lindberg-keramik till Zornkullor, på Nybrogatan, fortsätter Bengt Sundström.

Här kan du söka bland Lauritz.com och Stockholms Auktionsverks föremål!