I Catawikis många veckoauktioner har design och heminredning alltid en självklar plats. Utropen ligger i flera olika prisklasser och sträcker sig över hela 1900-talet, med allt från klassiska jugendföremål och elegant art deco till 1950-talets klassiker och samtida pärlor.

Varannan vecka erbjuder dessutom auktionshuset exklusiva designauktioner där Catawikis egna expertteam handplockar sina favoriter som Catawikianvändare runt om i hela världen har lagt upp till försäljning. Utöver de exklusiva designförsäljningarna håller Catawiki premiumauktioner, där de absoluta toppföremålen från 1900-talets senare hälft auktioneras ut.

Med detta sagt är det lätt att stirra sig blind på de stora namnen inom formgivning, men faktum är att man kan hitta högkvalitativa och trendiga föremål för en betydligt billigare peng genom ett par enkla sökningar.

Efterfrågan och priserna på modern design har ökat kraftigt de senaste åren, men det finns fortfarande fynd att göra. Trender vi kommer att se framöver är italiensk design och 1970-talets formspråk”, säger Pontus Silfverstolpe, Barnebys medgrundare och antikexpert.

Den här veckan har Barnebys valt ut några av de mest intressanta och spännande pjäserna Catawiki auktionerar ut just nu. Du kan lägga bud fram till den 14 november och hur du registrerar dig tar du reda på här.

Låt oss inleda med ett par sällsynta fåtöljer signerade den kinesisk-indonesiska formgivaren Kho Liang. Fåtöljerna formgavs år 1959 för möbelföretaget Artifort, som Liang tio år senare skulle börja arbeta för. Fåtöljerna, som fick namnet Model 416 är ett bra exempel på den modernistiska anda som rådde under 1950-talets slut och är en av Kho Liangs mest uppskattade modeller någonsin.

Under 1950-talet influerades hela Europa av den blomstrande danska stiltraditionen. Nederländerna var inget undantag. De moderna danska influenserna kombinerades med mer traditionell nederländsk formgivning och bland de nederländska mödelproducenterna var särskilt Bovenkamp ett av de företag som satsade stort på den danska formgivningen.

På grund av den danska formgivaren Aksel Bender Madsens enorma popularitet, tillskrevs han felaktigt många möbler under denna tid. Ett exempel är dessa fåtöljer – vars riktiga upphovsmän är designerduon Ib Madsen och Acton Schubell.

 

Dessa skrivbordsstolar designades år 1973 av den italienske ikonen Ettore Sottsass för Olivetti. Just de här exemplaren är riktigt sällsynta eftersom de flesta producerades utan armstöd. Modellen finns representerade på MoMa i New York som en del i museets samling.

 

Den svarta drömmen LC3 ritades av den schweiziske arkitekten Le Corbusier år 1928 och producerades av Cassina. Tillsammans med kusinen Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand utgjorde Le Corbusier en av 1900-talets mest berömda designtrios. Designen var mycket modern och nyskapande, inte minst på grund av dess stomme i krom, ett material som dessförinnan främst använts inom industrin.

År 1994 konstruerade den franska industridesignern Philippe Starck Jim Nature Portable TV för SABA. Vid den tiden användes svart plast nästan uteslutande för elektroniska höljen, men Starck var inte mycket för att följa strömmen. Istället beslutade industridesignern att använda en kompakt spånskiva som hölje, något som visade sig både effektivt och populärt. TV:n producerades i en mycket liten utgåva och är därför både ett sällsynt och eftertraktat föremål.

År 1974 arbetade den nederländska designern Gerard van den Berg på möbelföretaget Montis. En av de första möblerna som han formgav för företaget var en exklusiv lädersoffa vilken visade sig vara ett framgångsrecept. Med hjälp av Gerard van den Berg kunde Montis på allvar konkurrera med det schweiziska företaget De Sede.

Samtliga av Catawikis designföremål hittar du här. Föredrar du att sälja något själv? Ta reda på hur du själv registrerar dig som säljare på Catawiki.

Som vanligt hittar du mängder av Catawikis utrop direkt på Barnebys.