Knappt har Stockholm Art Week avslutats innan Venedigbiennalen och Art Basel tar vid. Men innan dess är det dags för de stora svenska auktionshusens samtida auktioner att ta vid.

Bukowskis bjuder på flera mästerverk av internationell klass.

Hetast av dem alla

Ett av verken som bjuds ut på Bukowskis Contemporary & Design är "Figure - Trees"av den internationellt just nu mest hyllade konstnären, skotske Peter Doig. Verket är från 1997-98 och bjuds ut för 2 500 000-3 000 000 kronor.

År 2007 klubbades Peter Doigs "White Canoe" på Sotheby´s för 11,3 miljoner dollar, vilket då var det högsta pris som betalats för en levande europeisk konstnär. Sedan dess har prisutvecklingen på Peter Doigs konst varit närmast explosionsartad och intresset från samlare världen över är enormt. I höstas klubbades verket "Pine House(rooms for rent ) Rooming house in Cobourg Christmas Flowers'' för dryga 18 miljoner dollar på Christie´s i New York. Här hittar du alla verk av Peter Doig på auktion som finns på Barnebys!

Räkna med skandal

Tappade man ett par kunder(gäster) då, kan jag meddela att gästlistan lär bli än mer självsanerande nu.

Bukowskis väljer nämligen att visa Nathalie Djurberg och Hans Bergs provocerande fyra-minuters-film på huvudväggen direkt till höger innanför dörren i det rum som vetter ut mot Berzelii Park.

Prisad konstnärsduo

Nathalie Djurberg och Hans Bergs direkta och känslostarka filmer balanserar humor och en rejäl mängd svärta när maktstrukturer och genusperspektiv avhandlas i rasande tempo. Även om drygt fyra minuter är kort tid, känns det som en evighet. "Hungry hungry hippoes" etsar sig fast i både känsloliv och intellekt.

Det naiva uttryck av lerimitationer och sydda dockor, som närmast påminner om barnprogramsformat exponerar något helt annat. Undertonerna som utspelar sig i filmen med de tre överviktiga äldre damerna som sexuellt både utnyttjar och förnedrar en ensam svart ung pojke är solklara och våldsamt direkt förmedlade. Det som möjligen kunde uppbringa ett skratt i första bildrutan, förvandlas snart till  en gnagande magkänsla och en olustig känsla.

Den prisade konstnärsduon, Nathalie Djurberg och Hans Berg, framstår återigen som ett av Sveriges absolut mest självklara tillskott på 2000-talets internationella konstscen. Att Nathalie Djurberg bland annat erhållit, det numera "vilande" Carnegie Art Award-stipendiet för unga konstnärer samt att hon 2009 fick Guldlejon för bästa unga konstnär på Venedigbiennalen och att hon företräds av en av världens ledande gallerister, Lisson Gallery, har självklart stärkt hennes aktier internationellt.

Personligen är Nathalie Djurberg en av de konstnär jag håller som internationell stjärna ur den svenska konstnärskolonin över samtida konstnärskap.

Ett annat verk av internationell kvalitet av en av de svenska konstnärer jag tror kommer att fortsätta dra till sig uppmärksamhet på den globala konstmarknaden framöver, är Klara Kristalovas bemålade och glaserade porslinsskulptur från 2012. Skulpturen ropas ut för 150-170 000 kronor.

Temperaturen höjs och den svenska samtidskonsten kokar men det gäller att se över gränserna!

Här hittar du hela Bukowskis katalog med samtida konst och design!

Taggar