RETNA har ett rykte om sig att vara en av de mest betydelsefulla och framgångsrika street art-konstnärerna av vår tid. För första gången på tio år ställs hans verk ut i Europa på Maddox Gallery i London med utställningen "Margraves".

Som en av de fem bästsäljande street art-konstnärerna i världen är RETNA känd för sina djärva linjer som bildar en hybrid av språk och form. Formerna påminner ofta om ett uråldrigt alfabet och har influenser från de egyptiska hieroglyferna, gotisk skrift och andra piktografiska språk.

Född Marquis Lewis 1979 i Los Angeles blev han som barn inspirerad av graffitin längs stadens motorvägar. Han introducerades till Los Angeles street artscen som ung och hans verk blev en vanlig syn inom Los Angeles graffitiscen där han var ledare för ett av de största graffitikollektiven i staden. RETNAs härstamning som afro-amerikan, salvadorian, spanjor med kulturarv från pipil- och cherokeefolken har väglett honom i hans utforskning av den kollektiva enhetligheten som finns i olika kulturer och språk genom han egna interkulturalitet. Namnet RETNA tog han 1996 och det är hämtat från en av hip hop gruppen Wu-Tang Clans låtar.

Han säger sig själv vara influerad av eklektisk konst som antika och medeltida miniatyrer, renässansens bildspråk och samtida textbaserad konst liksom religiös arkitektur. Andra konstnärer som nämnts som historiska referenser och inspiratörer är Edgar Degas, Gustav Klimt, Jean Michel Basquiat, Keith Haring, art nouveau rörelsen och samtida graffitikonstnärer som Saber och David Choe.

Internationellt är han känd för sin offentliga men också privat beställda väggmålningar som synts på bland annat Houston Bowery Wall i New York City, Wynwood Walls i Miami samt på Museum of Contemporary Arts Grand Avenue Campus i Los Angeles. Flera stora varumärken har också beställt storskaliga väggmålningar av RETNA, däribland Vista Jet, Louis Vuitton och Nike.

"Vid första anblick ser RETNAs verk ut som en oupptäckt skrift, en serie av hypnotiska symboler - komplext, vackert och fängslande. Men RETNA har skapat ett originellt alfabet genom att smälta samman influenser från det forna Inka, egyptiska hieroglyfer, arabiska, hebreiska, asiatisk kalligrafi och graffiti." - The Economist

Utställningen på Maddox Gallery håller på till och med den 28 oktober 2017 och verken kan du hitta via Barnebys.