Stulen de Kooning-målning upptäckt efter 30 år

FBI utreder just nu en uppmärksammad stöld av Willem de Koonings målning Woman-Ochre. Konstverket stals för över 30 år sedan men återupptäcktes i början av augusti i samband med en husförsäljning i New Mexico.

blog (1)
blog (1)
blog (1)
blog (1)

Stölden skedde tidigt på morgonen den 29 november 1985 på University of Arizona Museum of Art, då en man skar ut bilden ur dess ram samtidigt som en kvinna distraherade vakten. Först 30 år senare hittades målningen i samband med en husförsäljning i New Mexico, dit konst- och antikhandlaren David Van Auker och hans två kollegor kommit för att köpa delar av inventarierna.

Polisens fantombild från 1985 över de två misstänkta tjuvarna.
Polisens fantombild från 1985 över de två misstänkta tjuvarna.

När så kunder till Van Auker kommenterade målningens stora likhet med de Koonings konstverk, började han forska närmare i målningens ursprung och upptäckte på så vis att verket var stulet. Målningen, som är värderad till 100 miljoner dollar, togs åter till museet som nästan omedelbart kunde konstatera att den var äkta. Trots värdet på målningen var det en självklarhet att återlämna det till museet, "samma minut som vi förstod vad vi hittat ringde vi museet i Arizona och vi kunde inte ha varit lyckligare över att det nu är hemma igen" kommenterade antikhandlaren.

 

Barnebys listar nio av de mest spektakulära konststölderna genom tiderna

 


Taggar