Efter stölden kom så småningom detta astrolabium till en privat samling i Italien. Då samlaren, som hade tänkt sälja föremålet i London, gjorde en sökning i ALR-databasen (The Art Loss Register) blev det träff. Hans astrolabium visade sig vara densamma som flera år tidigare hade stulits från Skokloster slott. Det ledde till att föremålet till slut kunde återlämnas till slottets samling, i vilken den hade varit en del av i över 300 år.

Under åren före och efter milleniumskiftet stals flertalet mindre föremål däribland en unik bok från museet. Stölderna rapporterades in till både Interpol och ALR men man lyckades aldrig åtala någon för brottet.

En av de misstänkta för stölden av astrolabiumet var den ökände KB-mannen, som under flera år var chef för Kungliga Bibliotekets handskriftavdelning. Han arresterades under 2004 och erkände då stöld av böcker och manuskript till ett mångmiljonbelopp. Detta för att kunna upprätthålla sin exklusiva livsstil, som innefattade dyra Armanikostymer, kubanska cigarrer och fina bilar. Ett par veckor efter att hans brott avslöjats och en stundande skilsmässa, vilken var ytterligare en konsekvens av brotten, begick han självmord. Genom att ha haft av gasledningen i sin lägenhet, skurit sig själv i handlederna och sedan antänt gasen, uppstod en gasexplosion som sprängde både fönster och väggar i hans lägenhet och tvingade hans grannar till evakuering varav flera även blev allvarligt skadade.

 

Källa: Art Loss - Världens största databas för stulen konst.