Här kan ni följa vardagen på slottet tillsammans med slottsfrun Maria Sandberg. Bloggen skrivs av Kristina Gyllenberg, som är marknadsansvarig på Sturehov & verksam som skribent med inriktning mot kulturhistoriska interiörer. På Sturehovs slott skiljer sig var dag åt från den andra, allt från varsamma restaureringsarbeten av de sköra 1700tals miljöerna till spännande besök & festligheter.

Välkommen till Sturehovs slott! Välkommen till Sturehovs slott!

Det är något av en tidsresa att beskåda de praktfulla välbevarade gustavianska interiörerna & dess utsökta konsthantverk bland rummen på slottet som utförts av bland annat mästerarkitekten Carl Fredrik Adelcrantz som flitigt anlitades av den kungliga familjen, Sturehov anses vara ett av hans allra främsta verk vad gäller Adelcrantz talang & skicklighet inom den gustavianska byggnadskonsten.

stol2 stol2

Slottet har nog även utmärkt sig för det välbevarade konsthantverk med handmålade dekorationsmålerier utförda av vad som allmänt anses vara den gustavianska tidens allra främsta dekorationsmålare Lars Bolander & för att inte glömma, den unika samling av Mariebergskakelugnar som finns i gott förvar.

byst byst

Sturehovs Slott uppfördes omkring år 1780 på uppdrag av byggherren friherre Johan Liljencrantz, som var huvudägare i Mariebergs fajans- och porslinsfabrik. Detta förklarar den stora samling av dessa gräddvita, blänkande Mariebergskakelugnar som finns på slottet, eftersom dessa har till historien kommit att anses vara de allra finaste i dess tillverkning & utförande.

Även under 1700-talet var det enbart de familjer som hade god ekonomi nog, som kunde stoltsera med en Mariebergare! Liljencrantz var inte enbart en kakelugnsentreprenör, utan tjänstgjorde i posten som Gustav III finansminster och har gjort sig känt för frigörandet av spannmålshandeln i Sverige som påverkade hela den svenska marknaden.

Läs mer om dagarna på Sturehov idag och i dåtid!