Det var inte mycket som gick åter i Uppsala idag. Flera miljonnoteringar kunde räknas hem, där ”Bildväven” från 1914‑1916 av Helene Schjerfbeck blev dyrast med sina 2,1 miljoner kronor exklusive provision.

Även konsthantverket överraskade. Bland annat genom den högklassiga bordspendylen i klittporfyr och brännförgyllda bronser från sengustaviansk tid med vitemaljerad urtavla signerad Wilhelm Pauli som klubbades för 640 000 kronor. Troligen var de brännförgyllda bronsmonteringar sannolikt utförda av Fredrik Ludvig Rung, som även låg bakom de fantastiska väggappliquerna som för några år sedan klubbades på Bukowskis för en bra bit under dagens nivå. Klubbat pris 620 000 kronor.

Imorgon fortsätter auktionen med modernt konsthantverk innan man på torsdag övergår till den moderna konsten, som i vår uppvisar flera av de främsta verken som bjuds ut i vår.

Den omtalade målningen av Isaac Grünewald, "Från Berzelii Park" borde slå all tiders rekord för konstnären, men man kan aldrig veta. Ibland kan för många tidningsartiklar förlama marknaden då ingen riktigt vågar komma till skott i tron om att det "ändå blir för dyrt". Mitt absoluta tips är att bevaka målningen från 1913 av en av landets mest hyllade konstnärer. "Från Berzelii Park" är ingenting annat än ett mästerverk.

Men innan dess klubbas allt från Josef Franks "Florabyrå" iväg, till möbler av Axel Einar Hjorth, varav det unika konsolbordet med klaff rimligtvis borde överraska. Liksom fina skulpturer av både Hans Hedberg och Eva Hild