Cilla Robach, fil.dr och intendent på Nationalmuseum tillika författare till den hyllade avhandlingen Formens frigörelse höll den gångna veckans seminarium på temat Silver och smyckekonst i Sverige från 1960 till idag. Det var andra delen i en föreläsningsserie om konsthantverk som anordnats av Konsthantverkscentrum tillsammans Auktionsverket och det var fullsatt till sista plats i auditoriet på Nybrogatan 32. Ett tydligt tecken på hur uppfriskande det är när olika institutioner öppnar upp och vågar sig på att samarbeta med varandra.

Efter Cilla Robachs kärnfulla genomgång av fem produktiva decennier landade samtalet hos två verksamma idag; silversmeden Magnus Liljedahl och smyckekonstnären Åsa Skogberg.

I sitt examensarbete på Konstfack undersökte Åsa Skogberg våra föreställningar kring smycken och smycken i relation till kroppen vilket resulterade i projektet I pärlhalsbandets utmarker. Utgångspunkten är det klassiska pärlhalsbandet sett som traditionellt smycke och en traditionell kärleksgåva. De röda sugmärkena i I want Pearls står som symbol för halsbandet, traditionen och känslan att vara snärjd i sin kärleksrelation.

Magnus Liljedahl har framförallt lyft fram två föremålskategorier som från att ha varit en självklar statussymbol i många hem förvisats till bortglömda skåp och lådor; kaffekannan och den lilla dosan. Är kaffekanna en relik från en svunnen tid eller är det något som går att använda i nespressobryggarens tidevarv? Liljedahls kannor har ett starkt skulpturalt uttryck där estetiken tagit över funktionen.

Torun Bülow-Hübe var med om att revolutionera smyckekonsten i början på femtiotalet. Hennes sätt att använda sig av oädla och vardagliga material var något helt nytt. Dessutom hävdade hon med bestämdhet att kvinnan skulle välja sina smycken själv och att de skulle framhäva hennes personlighet snarare än vittna om hur mycket givaren (mannen) hade i plånboken. Åsa Skogberg skruvar hennes tankegångar ytterligare ett varv med den diamantprydda ringen I Buy My Own.

Tredje del i föreläsningsserien är att att se fram emot, även om det dröjer ända tills nästa år. Tills dess finns all anledning att ta del i Konsthantverkscentrums övriga utbildningsprogram.

 

Taggar