Vårens auktion hos Hermann Historica bjuder som vanligt på ett stort utbud av högkvalitativa artefakter från flera olika perioder och regioner. Auktionen, som pågår mellan den 18 april och 29 april i Munich, Tyskland, består av 6,200 unika objekt som täcker allt från antikviteter till hantverk, äldre vapen och kunglig jakt liksom religiösa, historiska och militäriska föremål.

Denna vas med anor från 500-talet f.Kr. är målad i svart och visar en mytologisk scen från det trojanska kriget, där Agamemnon står tillsammans med sin son Orestes och Telephus, kung av Mysia.

Bland auktionens sanna rariteter finner vi en mängd tidiga bronshjälmar samt arkaiska svärd. Denna kopparhjälm, från 500-400 f.Kr. kommer med äkthetscertifikat tillhörande Axel Guttmanns världsberömda samling i Berlin.

Auktionen bjuder på en kopia av den legendariska skytiska bågen som användes av ryttarna i nomadbosättningarna i Eurasien under 500-300-talet f.Kr. Den har ingått i den unika samling som tillhört experten, kännaren och virtuosen Archer Karl Zeilinger (1944-2014) från Nürnberg. Utöver denna båge finner ni ytterligare ca 200 sällsynta antika bågar och armborstar på auktionen.

En guld- och järnpläderad medaljong till storkungfursten Friedrich Wilhelm Brandenburgs ära  (1620-1688) från 1677 sticker ut bland de smakfullt utformade Wunderkammerföremålen. Denna extremt sällsynta och vackra praktpjäsen av preussisk historia firar segern av den stora fursten, under vars ledning Sverige, med armémakt, tvingades ut ur Svenska Pommern.

Objekt av mer känslig karaktär tillverkade av läder, canvas och trä överlever sällan århundraden. Desto mer imponerande är därför skicket i denan läderklädda sköld från den kejserliga staden Schongau i Bayern som tillverkades i slutet av 1500-talet. På framsidan ser vi den svarta kejsarörnen från det heliga romerska riket som på bröstet bär vapnet av staden i Schongau i kontrasterande rött.

Helt tillverkad av brandförgylld brons och rikligt översållad med ädelstenar, är denna vapenslida. Ett utsökt hantverk som kommer från det Nepalesisk/Tibetanska Khore på 1500- eller 1600-talet. Själva bladet är krökt på det, för denna kultur, typiska sätt och försedd med inläggningar i form av geometrisk dekor.

Ett mycket viktigt närstridsvapen var sabeln. Detta exemplar var en gåva som 1902 skänktes till prins Heinrich av Preussen (1862-1929), bror till den tyske kejsaren Wilhelm II, på hans tvåmånaders resa till USA. Givaren var "Tyska patriotiska Relief Association of Philadelphia". Detta magnifika och lätta svärd är dekorerat med förgyllda ”Damaskus blad” samt brandförgylld mässing.

Dessa figurer har i många år prytt skrivbordet som var arbetsplatsen för en av nittonhundratalets mest inflytelserika tänkare; Dr. Sigmund Freud i Wien. Konstnär är den berömda österrikiska Art Nouveauskulptören Peter Tereszczuk (1875-1963). Denna patinerade bronsensemble inkluderar även bläckbehållare samt läskpapper och är graverad med namnet "Dr S. Freud".

Oerhört elegant är denna klenod av ädelt ursprung som har intresserat samlare från hela världen redan innan auktionen. Detta hedersmärke som bars av damer i väntan på kejsarinnan Carlotta i Mexiko (1840-1927) är graciöst tillverkat i guld med blå emaljerade blommor och lagerblad. Föremålet är tidigare känt från Corbin-samlingen på 1980-talet.

 

 

Fler föremål hos Hermann Historica finner du på Barnebys