Den asketiska frikyrkorörelsen, kallad Shakers, grundades 1716 i England men kom senare att utvandra till Amerika. På 1850-talet nådde de sin absoluta peak med som mest 6 000 medlemmar fördelade på 23 samhällen i Maine, New York, Massachusetts och New Hampshire. Kort sammanfattat tror de på Kristus andra återfödelse men då de tillämpar ett liv i celibat har de haft svårt att föra rörelsen vidare. Fram till 1960-talet adopterade de föräldralösa barn men då detta förbjöds kom allt färre att ansluta sig till rörelsen och idag finns det endast tre medlemmar kvar.

Shakerstilen utmärks av en hög hantverksmässig skicklighet med möbler som karaktäriseras av en enkel stilistisk form, fri från utsmyckningar. Möblernas funktionalitet värdesattes högst av Shaker-rörelsen och dess funktionella minimalism har influerat såväl Skandinaviska formgivare med Børge Mogensen i spetsen liksom Arts & Craftrörelsen och formgivare som Jean Prouvé och Charlotte Perriand. Vår svenska möbeldesigner Axel Einar Hjort var troligtvis inte medvetet influerad av Shaker-rörelsen, men man kan se klara likheter till Shakermöblerna i hans så kallade "sportstugemöbler" med dess raka linjer och enkla yttre.

Med tanke på den populäritet och höga priser som ges för Axel Einar Hjorts möbler är det inte konstigt om vi snart ser en nyrenässans för Shakermöbler i Sverige.