En varm sommar 1982 slog Henrik Haverman upp portarna till Domino Antik i en källarlokal på Hornsgatan 156. Alldeles intill hade en ung grekisk man öppnat upp en resebyrå som han döpte till Apollo. Hur det gick för den grekiske ynglingen med resebyrån vet nog de flesta, men färre kanske känner till Domino Antiks historia.

Det hela började med en skrotsamlande 13-åring som hyrde bord på Skärholmens loppmarknad. I sortimentet fanns såväl serietidningar för ett par kronor som gamla leksaksbilar med originalkartong i mint condition. Intresset tilltog med åren och efter åtskilliga loppisbesök bestämde sig Henrik, som landets förmodligen yngste design och antikhandlare, att öppna portarna till sin första butik - Domino Antik.

Kaffekopp med fat "Adam" av Stig Lindberg för Gustavsberg. Pris 350 kr/st Kaffekopp med fat "Adam" av Stig Lindberg för Gustavsberg. Pris 350 kr/st

- På den tiden var man läraktig, oerhört energisk och såg trenderna långt före de flesta andra, säger Henrik Haverman, grundare till Domino Antik.

När jag började sälja zebrakoppar 1984 för en hundring skrek folk i högan sky, och förstod inte hur jag kunde begära så mycket för en gammal kaffekopp. Idag står folk i kö för att köpa samma koppar för 1 000 kronor styck, fortsätter han.

Axel Einar Hjorths matbord "Lovö" ropas ut för 18 000 dollar hos Wrights auktioner $18,000 Axel Einar Hjorths matbord "Lovö" ropas ut för 18 000 dollar hos Wrights auktioner $18,000

- Ett annat exempel är Axel Einar Hjorths möbler. För bara några år sedan var det ingen som ville ha hans furumöbler från 1930-talet, men idag är det en exportsuccé. Själv hittade jag ett av hans matbord med en ganska ful, lackad skiva i en container mitt i stan härom året. Det sålde jag på Bukowskis Market för 29 000 kronor.

Sputnik i blank mässing i stilnovo-stil. Höjden är cirka 120 centimeter hög. Finns även i krom. Priset hos Domino Antik är 9 900 kronor Sputnik i blank mässing i stilnovo-stil. Höjden är cirka 120 centimeter hög. Finns även i krom. Priset hos Domino Antik är 9 900 kronor

Sputnik i blank mässing i stilnovo-stil. Höjden är cirka 120 centimeter hög. Finns även i krom. Priset hos Domino Antik är 9 900 kronor

I sortimentet fanns ursprungligen leksaker och en del funkislampor, men när Henrik besökte en leksaksmässa i Bryssel 1987 så förstod han att det gick att hitta fantastiska lampor och designföremål för en förhållandevis billig peng, förutsatt att man hängde på låset till antikmarknaderna klockan fem på morgonen. Sakteliga utökades sortimentet och idag är Domino Antik en av de mest givna platserna i Sverige om man ska hitta 1900-tals design och retro, särskilt när det kommer till lampor och armaturer, men även svenskt konstglas, keramik och smycken från 1900-talet.

Favoritformgivare. Mona Morales-Schildt för Kosta kommer starkt. Priset hos Domino är 6 500 kronor

Favoritdesigner är Mona Morales-Schildt som 1948 skickades av NK till den italienska glaskonstnären Paolo Venini. De blev goda vänner och mellan åren 1958-71 producerade hon fantastiskt konstglas som blir allt mer efterfrågat på andrahandsmarknaden. Men även Bo Notini verksam för Böhlmark och Erik Tidstrand formgivare på NK.

"Fazzoletto", på svenska så kallade "Näsduksskålar". Design Paolo Venini. Signerade Venini Murano Italia. Priset är 1 900 kronor

- Jag började samla hennes glas tidigt, och idag har jag den främsta samlingen i Sverige med hennes glas. Annars gillar jag armaturer från brytningstiden 1925-30, stilen är lekfull medan man håller på att hitta den nya stilen. I överrikt tycker jag inte att man ska stirra sig blind på namnen, bra design ska kunna stå på egna ben utan att det måste vara en känd formgivare som står bakom.

Taklampan "Bläckfisk" formgiven av Östen & Uno för Luxus på 1950 tal. Prislappen ligger på 22 000 kronor hos Domino Antik

Domino Antik har det mesta när det kommer till armaturer och belysning från 1900-talet. Ska man exemplevis köpa en Luxuslampa ska man inte tveka. Ingen har så stor erfarenhet att sälja dem som Henrik och hans kollega Per Ulander. De har salufört luxuslampor sedan 1995 och härom året fick dem köpa det sista som fanns kvar från fabriken.

Domino Antik har trots sin ansenliga ålder som antikhandel i Stockholm inga som helst planer på att gå i pension.

Vaser i olika former från Bernt Friberg för Gustavsberg. Prisrna varierar beroende på storlek och modell

- Men om man ska överleva idag gäller det att bli mer digital och global. Vår största kundgrupp är mellan 25-55 år. För oss gäller det att bygga upp en hemsida som riktar sig till utlänningar, med en fungerande transportlösning. Det är inga problem att skicka några miniatyrvaser av Bernt Friberg med DHL, men det är värre med lampor, säger Henrik Haverman som har kunder över hela världen, säger Henrik.

Henrik och hans kollega Per Ulander har valt att fira verksamhetens 35-års jubileum genom att erbjuda alla köpare 20% rabatt på hela sortimentet i helgen 27-28 oktober. Här hittar du utbudet från Domino Antik!