Efter konventionella studier på Konstakademien i Stockholm vände Siri Derkert (1888-1973) den traditionella konsten ryggen och reste till Paris 1913 tillsammans med väninnorna Ninnan Santesson och Lisa Bergstrand för att utforska den nya konsten i kretsarna runt Montparnasse. De tre väninnorna fortsätter sedan vidare till Nordafrika 1914 och lånar ett hus i Algeriet där de under intensivt målande bryter ny mark i sin konstnärliga utveckling.

Kärleken ledde så småningom Siri till Sicilien. Tillsammans med den finländske konstnären Valle Rosenberg bodde hon våren 1915 i Palermo för att senare resa vidare till den lilla byn Monte Pellegrino och Neapel, där deras son Carlo föddes. Det är under denna period som Siris kubistiska måleri blommar ut vilket resulterar i en serie landskapsmålningar men även självporträtt. Ett år senare är parets pengar slut och de beslutar sig för att lämna sonen Carlo hos en italiensk familj och fortsätta upp till Sverige. Valle Rosenberg, finsk medborgare med ryskt pass, kommer dock inte längre än till Paris. Siri återvänder ensam till Stockholm och återknyter kontakten med sina väninnor från tiden på Konstakademien. Det blir en tid av intensivt målande och nu tillkommer en rad episka målningar i en uppbruten, kubistisk form.

Verket "Ryttare" är utfört 1916-17 och är troligen påbörjat i Italien och avslutat i Stockholm. Det ligger nära till hands att tro att det eleganta paret till häst är ett kärleksporträtt av Siri själv och hennes älskade Valle. "Ryttare" är ett av ytterst få verk bevarade från denna banbrytande och konstnärligt förlösande period i Siris konstnärskap. Verket "Självporträtt" från 1915 hänger i dag på Moderna Museet i Stockholm. De flesta av dessa målningar är förstörda eller försvunna och vi känner endast till dem genom svartvita fotografier. Siri Derkerts betydelse för den svenska konsten under nittonhundratalet är svår att överskatta. Hon kom också att bli en av huvudpersonerna för den kvinnliga frigörelsen, speciellt inom konstens område.

Målningen säljs på Bukowskis Moderna auktion senare i vår!