Som en del av "Impressionist & Modern Art" den 21-22 juni samt "Contemporary Art" i London den 28-29 juni säljs den spektakulära samlingen med utropet 4,5-6,35 miljoner pund innehållande bland annat sex skulpturer av Henri Laurens, ett tidigt och betydelsefullt verk av Yves Klein samt ett par verk av Alexander Calder.

"En varaktig hyllning till livet av en konstälskare med otrolig fingertoppskänsla", så beskriver Peder Isacson, VD Sotheby´s i Skandinavien.

Samlingen som initierades redan under 1970-talet består av flera verk av konstvärldens mest namnkunniga konstnärer. Högst ropad, och förmodligen den mest intressanta målningen i samlingen är Yves Kleins verk "Untitled blue monochrome (IKB 217)" från 1957. Utropet ligger på 1,5-2 miljoner pund, men väntas överstigas. Målningen såldes första gången under en legendarisk utställning på Galleria Apollinaire i Milano, och har sedan dess även passerat bland andra den berömde svenska konstsamlaren och handlaren Jan Eric Löwenadler innan den köptes av den den svenska samlaren på Christie´s  i London för tre år sedan.

Utöver ovanstående samling kommer ytterligare en samling säljas, vilken rymmer en fin oljemålning av Alfred Sisley, "Bords du Loing" från 1892 samt verk av Degas, Matisse och Boudin. Ett impressionistiskt mästerverk där konstnären har fokuserat på ljusets effekt i landskapsmiljö. Utropet är satt till 1-1,5 miljoner pund, och totalt väntas verken inbringa närmare 2 miljoner pund.

- Vi är glada över att kunna erbjuda inte bara en, utan två exceptionella svenska privatsamlingar under sommarauktions-säsongen i London, säger Peder Isacson.